Simpel blodprøve kan forudsige demens

Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Forskere håber, at fundet af en ny biomarkør på sigt kan hjælpe med at udskyde eller helt undgå demens.

Forskere fra Rigshospitalet, Herlev Hospital og Københavns Universitet har identificeret en ny biomarkør, der kan forudsige risiko for demens, og som kan måles i en simpel blodprøve.

På sigt kan det betyde bedre forebyggelse og dermed enten udskyde sygdommen eller helt undgå den.

– Jeg vil tror, at det er realistisk indenfor en fem års periode. Vi er i gang med en lang række ekstra undersøgelser, siger Ruth Frikke-Schmidt, klinisk forskningslektor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, og overlæge på Rigshospitalet.

Globalt lider mere end 35 millioner mennesker af demens – i Danmark alene lever omkring 80.000 med sygdommen.

Blodprøven vil kunne medvirke til at give en mere præcis risikovurdering for, om en borger senere i livet udvikler demens.

– Derved kan de borgere, der har størst risiko for at få sygdommen, bedre identificeres end nu, siger Rikke Frikke-Schmidt.

Forskerne håber på, at den nye blodprøve kan indføres i klinisk praksis.

– Blodprøven vil gøre det muligt at målrette forebyggelse bedre og tidligere og dermed udsætte sygdommens debut og højne livskvaliteten for den enkelte, supplerer Ruth Frikke-Schmidt.

Forekomsten stiger i takt med alderen, og da livslængden konstant øges i de fleste lande, er det i stigende grad nødvendigt at kunne identificere de borgere, der har størst risiko for at få sygdommen.

I modsætning til hjerte-kar-sygdom, hvor kolesterol i blodet kan give en vurdering af risikoen for at få en blodprop, mangler man tilsvarende pålidelige risikomarkører i blodet for demens.

Forskerne viser i undersøgelsen, at et lavt niveau af biomarkøren – det såkaldte apolipoprotein E – i blodet øger risikoen for fremtidig udvikling af demens.

Dette er vist på omfattende studier af den almindelige befolkning, Herlev-Østerbroundersøgelsen og Østerbroundersøgelsen og involverer 76.000 personer.

Den nye undersøgelse er netop publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift Annals of Neurology.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS