Skadedyrsbekæmper råber op: -Vi løber snart tør for bekæmpelsesmidler

Væggelus har ikke specielt trange kår for tiden. Snarere tværtimod. Det er et problem.

Udgivet Opdateret

Væggelus er efterhånden ved at blive resistente over for alle former for gift, og det kan udvikle sig til et alvorligt problem for danskere, der får besøg af de blodsugende bæster.

Der bliver nemlig ikke udviklet nye bekæmpelsesmidler i den nærmeste fremtid, siger Claus Schultz, formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer. Han er desuden teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

– Vi kan simpelthen ikke tilbyde et effektivt middel mod væggelus. Tidligere kunne vi veksle mellem 5-6 insektmidler, men fra 1. februar har vi kun to produkter tilbage på markedet. Det ene har væggelusene i høj grad udviklet resistens over for, og det andet sviner meget, fordi det er oliebaseret, siger han i en pressemeddelelse.

Generne ved væggelus kan være rigtig store, både fordi insekternes stik klør og kan give allergiske reaktioner

Vi slæber dem med hjem

For 10-15 år siden var væggelus stort set udryddet, men de seneste år er væggelusene vendt tilbage. Ifølge branchechefen er det danskere, der tager væggelusene med hjem fra ferier.

Antallet af væggelus-anmeldelser fra private er vokset med mere end 40 procent over de seneste fire år alene hos Rentokil Skadedyrsbekæmpelse, lyder det i pressemeddelelsen.

– Det er ikke sjældent, at vi modtager anmeldelser fra grædende personer, der slet ikke kan holde situationen ud. Det forstår jeg godt. Sengen er vores trygge base, men når man ved, at væggelusene kommer krybende ind og suger sig fast på vores krop, så snart vi er faldet i søvn, går det jo lige i psyken, siger Claus Schultz.

Man kan dog løse problemer med såkaldt varmebehandling, der foregår ved at sætte et eller flere telte op i hjemmet. Her samler man senge og andre møbler og sager, hvor væggelusene kan være, og varmer det hele op til 60 grader eller opvarmer hele rummet.

Powered by Labrador CMS