Skatte-finte: Nu er der flere penge at hente

Servicefradraget giver fradrag for arbejdsløn til for eksempel snerydning og rengøring i hjemmet. Og det fradrag er blevet hævet til 11.900 kroner om året.

Udgivet Opdateret

Et skinnende rent hjem, nypudsede vinduer, en sneryddet indkørsel eller måske børnepasning.

Hvis du betaler for hjælp til udvalgte opgaver i hjemmet eller på matriklen, kan du få det såkaldte servicefradrag for arbejdslønnen, så du selv sparer penge i skat. Og nu er der flere penge at hente.

Fradraget forhøjes

I finansloven for i år blev det aftalt, at servicefradraget skal forhøjes til 11.900 kroner fra 2024 og frem. Sidste år var fradraget 6600 kroner. Skatteministeriet oplyser til Ritzau, at det forhøjede skattefradrag er blevet vedtaget ved lov den 31. januar 2024.

- Der er potentielt mange penge at spare og derfor ekstra god grund til at huske at få registreret sine retmæssige fradrag, siger Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom i Nordea.

Ikke en check

Servicefradragets skatteværdi - altså hvad du reelt sparer i skat - er cirka 26 procent. For hver 1000 kroner du betaler, sparer du omkring 260 kroner i skat.

- Man får pengene ved at betale det mindre i skat fordelt over et indkomstår. Der kommer altså ikke en check eller udbetaling med det beløb, som man sparer, siger Ida Marie Moesby og tilføjer:

Skal betale mindre

- Når man sammenligner med andre situationer, hvor vi strækker os langt for at spare penge - for eksempel når vi køber ind i et andet supermarked for at få varerne billigere - giver servicefradraget mulighed for en rigtig god besparelse.

Hvis et ægtepar bruger hele servicefradraget på i alt 23.800, vil de skulle betale knap 6200 kroner mindre i skat. Deres reelle udgift for det udførte arbejde bliver altså godt 17.600 kroner.

Halvdelen for enlige

Fordelt over et helt år kan ægtepar eller samlevende få fradrag for knap 2000 kroner om måneden til serviceydelser. For enlige er fradraget det halve.

Der er flere betingelser, som skal være opfyldt, for at du kan få servicefradrag. Du skal selv bo i helårsboligen, mens arbejdet bliver udført.

Skal dokumenteres

For fritidsboliger gælder det, at det kun er ejeren, som kan få fradrag, og fritidsboligen må ikke være udlejet i indkomståret.

Det udførte arbejde skal kunne dokumenteres med en faktura fra en virksomhed eller en skriftlig erklæring fra en privatperson. Beløbet skal være betalt elektronisk med for eksempel betalingskort, bankoverførsel eller MobilePay.

Få styr på det

- Jeg vil anbefale, at man sørger for at få styr på den nødvendige dokumentation og registrere servicefradrag, hurtigst muligt efter at arbejdet er udført, så man ikke glemmer det, siger Ida Marie Moesby.

Hvis du har fået serviceydelser i 2023, som du ikke har indberettet endnu, kan du stadig nå det, hvis regningen bliver betalt senest den 28. februar 2024. Ellers får du fradraget i det indkomstår, hvor du har betalt.

Du skal logge ind på hjemmesiden tastselv.skat.dk med dit MitID og registrere servicefradrag i årsopgørelsen for 2023, mens servicefradrag for i år skal registreres i forskudsopgørelsen.

SÅDAN INDBERETTER DU

* Hvis du skal registrere servicefradrag for 2023, skal du logge ind på hjemmesiden tastselv.skat.dk med dit MitID. Efter at du er logget ind, kan du klikke på "Indberet servicefradrag for 2023".

* Hvis du har fået udført arbejde sidste år, skal du senest have betalt regningen den 28. februar 2024, ellers får du først fradraget i det indkomstår, hvor du har betalt.

* Servicefradrag for 2024 skal du oplyse i din forskudsopgørelse på skat.dk. Find punktet "Servicefradrag" i forskudsopgørelsen, og klik på pilen til venstre. Klik derefter på den lille lommeregner og udfyld felterne.

Kilde: skat.dk.

Powered by Labrador CMS