Skifter navn på stribe: Det hedder kvinderne nu

Anne og Peter er stadig de mest anvendte fornavne i Danmark. Personer i 20'erne skifter oftest navn.

Udgivet Opdateret

Der var i Danmark hele 4600 borgere, som i 2019 tog valget om at skifte deres fornavn. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Artiklen fortsætter under videoen.

Og dykker man ned i tallene, så står det hurtigt klart, at det især er kvinder, som har følt behov for en navneforandring. Det viser sig nemlig, at ud af de 4600 skift i fornavn så stod kvinderne faktisk for to ud af tre.

Kigger man derimod nærmere på alderen, så viser det sig faktisk, at det særligt er de unge, som føler behovet for at skifte navn. Kurven for navneskift er generelt højest, når mænd og kvinder er i 20’erne, mens det sker sjældnere, jo ældre man bliver.

I galleriet øverst kan du se, hvad kvinderne skifter navn til.

Ét navn splitter mændene

Der findes navne, som kan staves på dybt forskellige måder. Det kunne for eksempel være Nikolaj, der kan staves med både et c eller et k, men også med et i eller j. Men faktisk er det et helt andet navn, som giver de danske mænd dybe panderynker og lyst til at skifte navn. Hos mændene er det borgere med navnet René eller Rene, der oftest skiftede navn i 2019. Og det er såmænd ikke, fordi de ikke kan lide navnet – det er apostrofen over e’et, der splitter dem, skriver Ritzau.

11 personer har således skiftet navn fra Rene til René, mens seks personer har lavet skiftet den anden vej.

Her skifter man oftest navn

Man fristes måske til at tro, at navneændringer er noget, der hører storbyerne til, men det er faktisk ikke altid tilfældet. Faktisk viser tallene også, at det er mest udbredt øst for Storebælt at skifte navn. Langt de fleste kommuner på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm har højere andele af personer, der har skiftet fornavn i 2019 end kommunerne på Fyn og i Jylland.

Først på plads 31 finder man en kommune, der er beliggende på det jyske fastland – Odder.

Antallet af personer, der skifter fornavn, har ligget rimeligt stabilt de seneste år. Det samme har de mest populære pige- og drengenavne.

Således er Anne og Peter stadig de mest anvendte fornavne i Danmark. Peter kom på førstepladsen i løbet af 2012 og har ligget der siden.

Før da var det Anne og Jens.

I 2019 var der 45.202 personer med navnet Anne og 48.011 personer med navnet Peter.

Efternavnene forbliver

Blandt efternavne er det stadig Nielsen, der har førertrøjen på. Nielsen ligger stadig marginalt foran Jensen, hvilket har været tilfældet siden 2016.

Du har mulighed for at søge om navneændring, hvis du har fast bopæl i Danmark. Ansøgningen bliver behandlet i det sogn, hvor du bor.

Det koster 505 kroner at skifte navn. Gebyret dækker over selve behandlingen af ansøgningen. I nogle tilfælde er en navneændring dog gebyrfri – eksempelvis hvis den søges i forbindelse med en vielse.

Grundlaget for statistikken er data fra cpr-registret.

Powered by Labrador CMS