Skræmmende: Derfor er din hund stresset

Et nyt studie viser, at der er sammenhæng mellem hundeejerens stresstilstand og hundens. Det kan en dansk hundeekspert genkende.

Udgivet Opdateret

Ordsproget en hund ligner sin ejer er på mange måder fuldstændig rammende, hvis man ser på et nyt svensk studie. Studiet viser, at der er en sammenhæng mellem hundens stressniveau og hundeejerens eget.

Det kan adfærdskonsulenten ved Dansk Kennel Klub godt genkende.

Synkront stress

En svensk undersøgelse af 58 hunde og deres ejere peger på, at ejerens stressniveau har en effekt på hundens. Resultaterne viser, at det langvarige stressniveau hos hundene og deres ejer fulgtes synkront ad. Det skriver Videnskab.dk.

Det kan adfærdskonsulent ved Dansk Kennel Klub Lise Lotte Christensen godt nikke genkendende til.

– Det kan jeg godt genkende. Hunde er på mange måder præcis som mennesker, der kan blive påvirket af ydre og indre stress. Hunden er et flokdyr, som er påvirket af andre sociale væsner, siger Lise Lotte Christensen til Newsbreak.dk.

Fokus på stress

I undersøgelsen er der foretaget målinger af stresshormonet Kortisol hos både ejer og hund. Det er blevet sammenlagt med en personlighedsundersøgelse, der blandt andet har kigget på hundens aktivitetsniveu i samspil med ejeren.

Det viste, at der ikke er sammenfald mellem hundens personlighedstræk og hundens stressniveau eller aktivitetsniveau. Derfor konkluderer forskerne bag, at hunde i høj grad afspejler deres ejers stress.

– Stress er noget, vi har fokus på. For hunde kan virkelig give ro til en ejer, men hunde har også selv brug for ro. Derfor gør vi opmærksom på, at hunde altså spejler sig i deres ejer, siger Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub.

Særlig hunderace

Der er dog lidt fingre at sætte på den svenske undersøgelse. Og det er særligt fordelingen af de hunderacer, der er blevet undersøgt, som problematiseres.

Artiklen fortsætter under videoen

I undersøgelsen indgår kun hunderacerne Shetland sheepdogs og bordercollier, der begge betegnes som hyrdehunde, og det kan have en effekt på resultatet.

– Helt overordnet er nogle hunde mere sensitive end andre hunderacer. Hyrdehunde er fremavlet til at være meget opmærksom på deres ejer og dens instrukser, derfor er den også meget sensitiv omkring ejeren, siger Lise Lotte Christensen, der også påpeger undersøgelsens størrelse som værende lille.

Andet resultat

Adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen er også overbevist om, at resultaterne ved undersøgelsen kunne have set anderledes ud, hvis der være mere selvstændige hunderacer i undersøgelsen.

– En Alaskan malamute er en mere selvstændig og selvsikker hunderace, der sagtens kan blive påvirket af deres ejer, men de er fremavlet til at være mere selvstændige. Hundens oprindelige formål har en effekt på, hvor opmærksom hunden er på sin ejer, siger Lise Lotte Christensen.

Powered by Labrador CMS