Skriver afrikansk historie

Biniam Girmay fra Eritrea vandt tirsdagens etape i Giroen og skrev sig ind i historiebøgerne

Udgivet Opdateret

Der blev skrevet et stykke cykelhistorie på tirsdagens 10. etape af Giro d'Italia.

Biniam Girmay (Wanty) fra Eritrea blev således den første sorte afrikanske cykelrytter til at vinde en individuel etape i en grand tour.

Den 22-årige komet havde lige en my mere i tanken end Mathieu van der Poel, da en mindre gruppe skulle spurte om sejren. Hollænderen måtte se sig henvist til andenpladsen.

Tre i udbrud

Tre mand brugte det meste af dagen i udbrud på den 195 kilometer etape langs Italiens østkyst. Etapeprofilen var lidt som nat og dag.

De første 100 kilometer var pandekageflade, mens de sidste 95 kilometer gik op og ned hele vejen til målbakken i Iesi.

Feltet kørte også igennem byen Filottrano, hvor den afdøde cykelstjerne Michele Scarponi boede. Den 37-årige Giro-vinder fra 2011 blev i 2017 kørt ihjel på en træningstur, og han blev mindet på bannere i byen tirsdag.

Forspring skrumpede ind

Mens feltet kørte gennem byen var udbrydernes forspring skrumpet fra de seks minutter, de højst nåede op på, og ned omkring et par minutters afstand.

Danske Christopher Juul-Jensen prøvede to gange på etapen at komme afsted, men han fik ikke brugbare folk med og måtte i begge tilfælde opgive ævred.

Alessandro De Marchi var sidste mand tilbage af de tre udbrydere. Han blev opslugt af feltet med godt 20 kilometer til mål.

Biniam Girmay fortsætter sin succes og tager en stor sejr i Giro d'Italia.
Biniam Girmay fortsætter sin succes og tager en stor sejr i Giro d'Italia.

Satte tempoet op

Alpecin-Fenix trykkede tempoet op for at få rystet de sidste sprintstærke folk af og bane vejen for etapesejr til Mathieu van der Poel.

Det fik skovlen under hurtige Arnaud Demare, mens van der Poel og Biniam Girmay gjorde klar til at udkæmpe et slag om sejren.

Imponerende spurt

Girmay åbnede en lang spurt, hvor van der Poel var lidt på bagkant - og samtidig lidt brugt efter et par hårde ryk inden for de sidste ti kilometer.

Hollænderen så ud til at kunne nå forbi Girmay, men 50 meter fra mål havde syret overtaget styringen af van der Poels ben. 

Han satte sig i sadlen, rakte tommelfingeren hen mod Girmay, der kunne trampe sig til sin historiske triumf.

Powered by Labrador CMS