Skrot oliefyret: Så meget kan du spare

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Du kan få en betydelig besparelse på varmeregningen hvert år, hvis du skifter oliefyret ud med et grønnere alternativ.

En årlig besparelse på størrelse med en Macbook Pro eller to splinternye iPhones.

Det kan du se frem til, hvis du skifter dit gamle oliefyr ud med et grønnere alternativ. Inden 2035 skal det slugende oliefyr være udfaset i Danmark og danskerne skal varmes op med vedvarende energi.

– Der, hvor der især er oliefyr tilbage, er i områder, hvor der ikke er kollektiv varmeforsyning som fjernvarme. Der skal man overveje at finde en billigere og mere miljørigtig løsning i stedet for oliefyret, siger Poul Nystrup Christensen, lokal koordinator under Ringkjøbing-Skjern til Newspaq.

Hvis man skrotter sit oliefyr og i stedet køber et af de miljøvenlige alternativer, kan man se frem til et lettet suk, når varmeregningen dumper ind ad brevsprækken.

-Typisk vil man kunne spare i hvert fald mellem 10.000 og 12.000 om året, siger energirådgiver i EnergiTjenesten Carsten Sohl til Newspaq.

Han nævner, at alternativerne til oliefyret er varmepumper, jordvarme, træpillefyr og i mindre grad naturgas, der ligesom oliefyret skal udfases 20 til 30 år ude i fremtiden.

Vil du udskifte dit oliefyr, skal du betale omkring 100-130.000 kroner for at skifte til jordvarme, cirka 100.000 kroner for at få varmepumper og mellem 30.000 og 40.000 kroner for et skift til naturgas. Men med den store besparelse hvert år, går der ifølge Carsten Sohl omkring 10 til 12 år, før du har indhentet beløbet.

– Alternativet til oliefyret skal vælges ud fra, hvordan og hvor godt dit hus er isoleret. Det er en forudsætning for jordvarme og varmepumpeanlæg, at huset er fornuftigt klimaskærmende, har gode radiatorer eller gulvvarme i huset, siger han.

Han forklarer, at man skal efterisolere sit hus, hvis man skifter til varmepumper eller jordvarme, mens man kan køre med samme energiforbrug ved træpillefyr og naturgas.

Fakta:

– I 2013 var der omkring 280.000 bygninger i Danmark med oliefyr, hvoraf cirka 65 procent ligger i områder, hvor der ikke er mulighed for at tilslutte sig til fjernvarme eller naturgas.

– Et ganske almindelig dansk parcelhus på mellem 120 og 130 kvadratmeter bruger omkring 2.000 liter olie om året for at varme huset op.

– Folketinget har besluttet, at der fra 2016 ikke må installeres oliefyr i eksisterende huse i områder med fjernvarme eller naturgas som alternativ.

Kilder: Energi- og olieforum og Bolius

Newspaq

Powered by Labrador CMS