Slog forurening min mand ihjel? Jens Jørgen døde af sjælden kræftform

I 2014 døde 65-årige Jens Jørgen Bach af kræft. En kræft som familien nu frygter kan være kommet fra Grindsted-forureningen.

Grindstedværket er nu ejet af DuPont og tidligere var det en del af Danisco. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

I sommeren 2013 var Jens Jørgen Bach en sund og rask mand på 65 år, far til fire og lykkeligt gift med Signe.

Få måneder senere blev han ramt af den sjældne kræftform primær leverkræft. Det skriver P4 Trekanten.

– Overlægen kunne godt se, at vi ville have ren besked. Så han sagde, at det ikke var år, det drejede sig om, men måneder. Det fik han fuldstændig ret i. Der gik fire og en halv måned, før han døde, siger Signe Bach, hustru til Jens Jørgen Bach, til DR P4 Trekanten.

Ægteparret boede sammen i Grindsted, og Jens Jørgen Bach arbejdede som Falck-mand, hvor han ofte var i kontakt med byens å og sø, som er svært forurenede af det for længst lukkede Grindstedværket.

– Når de havde store brande, hentede de vand i åen. Og det vand er forurenet. Det har de jo indåndet og fået på huden, og det har jo været i mange timer, det stod på, siger Signe Bach.

Primær leverkræft rammer blot cirka 300 mænd om året. Hovedparten af dem er syge med enten skrumpelever eller leverbetændelse i forvejen. Det var Jens Jørgen Bach ikke.

Vandet i Grindsted å er blandt andet forurenet med vinylklorid. Og overlæge Peter Ott fra Århus Universitetshospital bekræfter, at vinylklorid kan udløse kræft i leveren.

Om der så konkret er en sammenhæng mellem Jens Jørgen Bachs sygdom og forureningen i Grindsted vides ikke, men det har sat tankerne i gang hos den afdødes enke.

– Selvfølgelig går forureningen ind og fylder meget, når man kan se, at det kan give den form for cancer, som han mistede livet på grund af. Man kan jo aldrig vide, men man har det kørende i baghovedet. Hvad nu, hvis han havde haft et andet arbejde. Var det så kommet alligevel?, spørger Signe Bach.

– Selvfølgelig savner vi ham alle sammen, og jeg ved, at det er kæmpe savn for vores fire drenge, og de har også stået meget uforstående over for, hvorfor vi skulle miste ham, siger hun.

I januar afslørede ny forskning, at forureningen af Grindsted Å efter Grindstedværket var langt værre end først antaget.

Forureningen sker fra en grund, hvor det daværende Grindstedværket frem til 1970’erne deponerede spildevand og kemikalieaffald.

Efter et større tovtrækkeri om i hvilket omfang forureningen skal undersøges, har Region Syddanmark besluttet sig for at tage sagen i egen hånd.

Regionen har besluttet sig for at undersøge, om der kan laves et forskningsprojekt, der kan afklare omfanget af forureningen.

Både Miljøstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed er tidligere blevet bedt om at undersøge forureningen, men der var ikke datamateriale nok til, at styrelserne kunne lave en undersøgelse. Det materiale vil regionen så selv samle via et forskningsprojekt.

Signe Bachs historie forstærker blot lysten til at få undersøgt sagen nøje, siger Villy Søvndal (SF), der er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark.

– Det bekræfter desværre det billede, jeg har fået i form af henvendelser fra bekymrede mennesker i Grindsted, siger Villy Søvndal.

Han nævner også tilfælde af ALS, tidlig demens og misdannelser ved fødsler som bekymringer, han har modtaget fra bekymrede borgere, som frygter en sammenhæng med forureningen.

– Jeg vil have en tilbundsgående undersøgelse af, om der er en sammenhæng mellem hyppigheden af de her sygdomme og så de stoffer, som Grindstedværket har ledt ud, siger Villy Søvndal (SF).

Powered by Labrador CMS