SMS-krig i mink-skandalen

Statsministeriets departementschef skrev om tillidsbrud i sene sms'er til Fødevareministeriets topchef

Barbara Bertelsen, departementchef i Statsministeriet.
Barbara Bertelsen, departementchef i Statsministeriet.
Udgivet Opdateret

Minkkommissionen fik torsdag et indblik i, hvordan det så ud bag tæppet hos nogle af embedsværkets topembedsmænd i dagene efter, at regeringen havde annonceret, at alle mink skulle aflives.

Fem dage efter beslutningen er blevet annonceret, 9. november, sender Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, en række sms'er til departementschefen i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, Henrik Studsgaard.

- Hvornår kommunikerer I og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte, spørger Barbara Bertelsen i en sms med en smiley, der blinker.

- Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig, skriver hun kort efter.

- Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre – herunder regeringen bredt og dermed stm (statsministeren, red.) – kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere.

Tag ansvar

Siden anklager hun Miljø- og Fødevareministeriet for ikke at tage sit ansvar.

- I har gemt jer i "regeringen" og ikke erkendt egen fejl i processen. Meget lidt overbevisende det her, skriver hun.

I sms'er over hele aftenen 9. november giver Barbara Bertelsen udtryk for, at miljø- og fødevareminister Mogens Jensen i højere grad burde tage ansvaret for beslutningen - og den manglende hjemmel.

Beklag fejl

- Men i offentlighed vigtigt at erkende, at det er en fejl, som man beklager – ikke kun brevet, men hele rodet om hjemmel, skriver hun.

Hun henviser til, at det ikke kun er ordvalget i et brev til minkavlerne, hvor der står, at de skal aflive, selv om der ikke er lovgrund for at kræve dette. "Rodet om hjemmel" henviser tilsyneladende til den manglende lovhjemmel.

Mogens Jensens udmeldinger i løbet af aftenen 9. november tilfredsstiller tydeligvis ikke Barbara Bertelsen.

Ring - det haster

Klokken 23.21 skriver Bertelsen til Henrik Studsgaard:

- Vil du ringe med det samme - haster!

Og ikke lang tid efter:

- Det er meget, meget skidt det her. Ægte tillidsbrud.

Efter endnu en anmodning om, at Miljø- og Fødevareministeriet tog ansvaret på sig, slutter Statsministeriets departementschef sms-udvekslingen med Henrik Studsgaard med:

- Forfængelighed er en dødssynd, skriver hun med en smiley, der blinker.

Sov godt

- Sov godt!

Henrik Studsgaards svar lyder:

- I lige måde og tak for hjælpen.

Powered by Labrador CMS