Snydt af kopivarer: Derfor kan det koste dig kassen

Udover at der dukker en dårlig kopi op i din pakkeboks, så står du også selv med regningen, hvis hjemmesiden lukkes eller varen snuppes i tolden.

Udgivet Opdateret

Er der virkelig nogen der stadig kan blive snydt af kopivarer? Er der stadig nogen, der tror på, at de kan få dyre mærkevarer med op til 90 procents rabat?

Det er der – og ret mange, hvis man skal tro den seneste Europol-aktion. Her blev 20.520 webshops på tværs af EU lukket på grund af salg af kopivarer. 25 af disse adresser sluttede på .dk. Men det er kun en minimal bid af kopikagen herhjemme.

– Vi har løbende nedlukninger, hvor vi samler til bunke og tager 50-100 domæner i retten ad gangen, og lukker dem ned. Det forklarer Henrik Vestergaard, der er specialkonsulent hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik).

Han vurderer, at Søik har lukket over 1800 hjemmesider på danske domæner i 2017. Og der venter omkring 1000 domæner mere i kø på at blive lukket.

Blive snydt af kopivarer

Men tiden, fra en hjemmeside med uoriginale produkter popper op, til den opdages og lukkes igen, er lang. Derfor må køberne have den kritiske sans med, når de handler online. Særligt fordi kopivarerne altså kan være direkte sundhedsskadelige.

– Selv uskyldige ting som tasker og Lego-kopier kan eksempelvis være overfladebehandlet med kemikalier, som det slet ikke er tilladt at bruge. Det forklarer Benedicte Federspiel, jurist hos Forbrugerrådet Tænk.

Hun giver i øvrigt heller ikke meget for påstanden om, at man handlede i god tro, når der ryger kopivarer ned i den digitale indkøbskurv.

– Argumentet om, at man troede, man købte den ægte vare, holder i min optik ikke. Ikke når man tror, at man kan få en taske, der normalt koster mange tusinde kroner til nogle hundrede kroner. Det kan man ikke tro på, understreger hun.

Når tolden destruerer varen

Søiks erfaring er, at danskere, der henvender sig, ofte har betalt for ét, men modtaget noget helt andet – både ved produkt og mærke. Varerne er af en mildest talt tvivlsom kvalitet, og så bliver der ofte lige trukket lidt flere penge, end man egentlig har købt for. Og det er tæt på umuligt at få handlen til at gå tilbage og få pengene igen.

Og selv hvis den rigtige kopi afsendes, så kan handlen forpurres.

– Toldmyndighederne har lov til at stoppe varen på vej ind i landet og destruere den, hvis det er en kopi, forklarer Benedicte Federspiel.

Og sker det, at varen aldrig når frem, fordi det var en kopi, så kan banken nægte at honorere den såkaldte charge back-regel, hvor banken dækker det tabte beløb, hvis varen udebliver. I de tilfælde står forbrugeren selv med regningen, meddeler Forbrugerombudsmanden.

Sådan klager du over et kopiprodukt

Har du uden at vide det købt et kopi-produkt, så kan du godt få byttet varen eller pengene retur.

– Lad være med at bruge produktet og tag kontakt til forhandleren med det samme.

– Hvis du har brugt varen og siden opdager, at der er tale om en kopivare, har du stadig ret til at klage, da du ikke har fået det produkt, du betalte for.

– Hvis du har klaget til forhandleren uden held, kan du gå til din bank for at få en såkaldt “charge back”. Du skal kunne dokumentere, hvorfor du mener, at det er et kopiprodukt, og at du har gjort gældende over for sælgeren, at du vil have pengene tilbage uden at have fået det. I så fald kan banken – i mange tilfælde – tilbageføre betalingen.

Kilde: Lars Arent, Forbruger Europa

Når danskere har kontaktet politiet med mistanke om kopier, har bankerne dog altid været samarbejdsvillige, understreger Henrik Vestergaard.

Klik igennem galleriet ovenover for at få tips til, hvordan du undgår at blive snydt af kopivarer.

Kilde: Henrik Vestergaard.

Powered by Labrador CMS