Sommerhusregler ødelægger turistindtjening

Arkivfoto: Øxenholt/newsbreak.
Udgivet Opdateret

Feriehusbranchen kræver opgør med regler, der betyder, at sommerhuse kun må bruges 39 uger om året.

Selvom mange gerne vil udleje deres sommerhuse udenfor højsæsonen, så må husene ifølge reglerne højst benyttes 39 uger af årets 52 uger.

De regler vil sommerhusudlejerne have lavet om. Ifølge adm. direktør Kaj Frederiksen fra Sol og Strand Feriehusudlejning så koster snærende regler i planloven årligt Danmark mindst en halv milliard kroner i turismeomsætning i landets kystområder.

– Udlejerne er grundigt trætte af særregler, der forhindrer en tidssvarende udvikling. Særligt den såkaldte 39-ugers regel bør slettes. Den giver ikke mening længere, og vi må hver uge sige nej til turister, der gerne ville holde jul og nytår i et sommerhus, siger Kaj Frederiksen.

– Tænk hvad bare en million kroner i ekstra omsætning betyder i et vestjysk lokalsamfund. Det kan eksempelvis sikre, at den lokale købmand eller brugs kan overleve, siger han.

Stribe af regler

Sommerhusudlejningen er underlagt en stribe regler, der blandt andet blev indført i 1972 op til afstemningen om dansk medlemskab af EF. Særreglerne skulle først og fremmest understøtte Danmarks særlige EU-forbehold mod udenlandsk ejerskab af danske fritidshuse, som har været et varmt emne siden.

Men reglerne har overlevet sig selv, ifølge feriehusbranchen, og blokerer i dag for vigtig indtjening i de kystområder, som har så hårdt brug for den.

– Vi står med nogle gamle og i en moderne verden mystiske regler, som er en af de allervigtigste barriere for at at få flere turister i vores allerede eksisterende sommerhuse, siger adm. direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening Carlos Villaro Lassen.

Regeringen har netop erklæret sig åben for ændringer i planloven, hvis det kan skabe tiltrængt vækst i yderområderne. Her er udlejningsreglerne ifølge feriehusbranchen et helt oplagt sted at starte.

Fakta: Sådan virker 39-ugers reglen:
* Ifølge planlovens § 40 må en bolig i et sommerhusområde bortset fra kortvarige ferieophold ikke anvendes til overnatning i perioden fra 1. oktober til 31. marts.
* En landsretsdom fra 2002 udstikker gældende praksis og siger, at muligheden for lovlig anvendelse skal fortolkes som op til halvdelen – altså 13 – af vinterhalvårets 26 uger.
* Disse 13 uger skal dog afbrydes af perioder, hvor sommerhuset ikke er udlejet.
* Sammenlagt med sommerhalvåret kan et sommerhus altså anvendes – herunder til udlejning – i op til 39 uger i løbet af et år.
* Ifølge udlejningsbureauet Sol & Strand er en fjerdedel af Danmarks 40.000 sommerhuse, der udlejes, så attraktive, at de kan udlejes i mindst tre uger ud over den tilladte benyttelseskvote på 39 uger.
* Det giver omkring 30.000 ekstra udlejede uger om året til en gennemsnitspris på cirka 5000 kroner per uge svarende til 150 millioner kroner. Hertil kommer den afledte omsætning, der ifølge undersøgelser fra VisitDenmark ligger på lejeindtægten ganget med faktor to-tre.
* Dermed skønnes den samlede meromsætning at være på over 500 millioner kroner ved at fjerne 39-ugers reglen.
Kilder: Naturstyrelsen, planloven, Sol & Strand.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS