Sommertid 2020: Derfor skal du stille uret

Sommertid 2020 er her. Natten til søndag skal du stille på uret - selv om de fleste nok gør det af sig selv.

Natten til søndag skal du huske at stille uret frem fra 02.00 til 03.00. Der er især ét ur, der er vigtigt at få stillet korrekt, da det ellers kan koste dig mange penge. Se forklaringen på næste billede. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Natten til søndag skal du huske at stille uret frem fra 02.00 til 03.00. Der er især ét ur, der er vigtigt at få stillet korrekt, da det ellers kan koste dig mange penge. Se forklaringen på næste billede. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Sommertid 2020 nærmer sig. Natten mellem den 28. og 29. marts skal du justere på dit ur. Det medfører også den årlige forvirring om, hvad du egentlig skal gøre med uret. Skal det frem eller tilbage?

Lad os bare få det ud af verden og så rent faktisk blive klogere. Uret skal stilles en time frem, og du mister derfor en hel times søvn. Til gengæld kan du glæde dig over, at solen således går ned en time senere – men hvad hjælper det, når du alligevel skal blive inde?

(Artiklen fortsætter under videoen)

Officielt er det i timen mellem klokken to og klokken tre, at tiden skifter. Forstået på den måde, at når klokken går fra 01.59 til 02, så skifter den faktisk fra 01.59 til 03. Ikke dediceret forvirrende. Lad os i stedet se på, hvorfor du skal indstille dig på sommertid 2020.

Sparetider

Der findes to tider. Normaltid og sommertid. Normaltid er det, vi her hjemme også fejlagtigt kalder vintertid. Sommertiden varer syv måneder, og det er altid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober, hvor vi igen vender tilbage til normaltid.

Konceptet blev indført i tiden efter første verdenskrig som et sparetiltag, fordi ressourcerne var knappe. Ved at forlænge solskinstiden per dag, kunne en række europæiske lande godt se det smarte i at spare på energi og olie.

I Danmark blev sommertiden dog først permanent i 1980 i forbindelse med oliekrisen, og i 1996 blev det i hele EU standardiseret, så unionen kører med samme planer. I alt stiller omkring 70 lande over til sommertid 2020 natten til søndag.

Stor debat

Gennem tiden har sommertid vakt store debatter. Nogle af de mest indignerede mener, det er med til at gøre dyrelivet skøre, fordi de ikke kan finde ud af, at menneske opfører sig anderledes. Samtidig er der heller ikke nogle gode energimæssige grundlag for at have sommertid.

Kort sagt er det blevet et spørgsmål om magelighed og solglæde. Reglerne om sommertid er fastlagt i EU, og i 2018 var det faktisk til debat, om de årlige skift skulle afskaffes. Parlamentet stemte således for at afskaffe sommertid efter 2021, men før en egentlig forhandling kan optages, skal alle EU-lande have taget stilling til forslaget.

Medlemslandene er bare ikke blevet enige om, hvad skal erstatte det nuværende system, og faktum er bare, at det tilsyneladende ikke er det vigtigste emne for de europæiske politikere. Måske med rette.

– Det virker ikke til at være ret manges store hjertesag. Jeg har svært ved at se, hvornår den bliver genoptaget. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis den bliver trukket en dag, så den ikke er på bordet længere, siger Marianne Vind, der er medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet, til Ritzau lørdag.

Powered by Labrador CMS