Stemplet som løgner: Her er Tom Bradys svar

Tom Brady svarede på anklagerne torsdag aften. Foto: Charles Krupa/Pool/Scanpix
Udgivet Opdateret

Tom Brady havde torsdag aften sin første offentlige optræden efter “deflate-gate”

Scenen var velvalgt, da New England Patriots-quarterback Tom Brady torsdag aften havde sin første offentlige optræden lidt uden for Boston på Salem State University i Salem. Byen, som i 1692 dannede ramme for en berømt heksejagt.

At dømme på reaktionen hos de 4.000 loyale Patriots-fans, der var dukket op for at høre deres lokale helt i samtale med sportsjournalisten Jim Gray, er det lige præcis, hvad superstjernen bliver udsat for, efter at advokat Ted Wells onsdag offentliggjorde sin imødesete rapport om Patriots’ påståede boldfusk i AFC-finalen i januar mod Indianapolis Colts. Wells konkluderede, at det var ’mere sandsynligt end det modsatte’, at to medarbejdere hos New England Patriots, Jim McNally og John Jastremski, imod reglerne havde lukket luft ud af Patriots’ kampbolde for at gøre dem nemmere at håndtere for quarterbacken, og at det var ’mere sandsynligt end det modsatte’, at Tom Brady havde kendskab til det.

Sagde ikke meget om konklusionerne

Det var dog ikke meget, Tom Brady ville sige om konklusionerne, da han i sin første optræden siden rapportens offentliggørelse blev bedt om en reaktion.

»Der er kun gået 30 timer, så jeg har ikke haft så meget tid til at fordøje det helt, men når jeg har det, skal jeg nok fortælle dig – og alle andre hvad jeg synes,«. sagde en rolig Tom Brady med et forlegent smil.

Hvornår det sker, ville superstjernen ikke sætte dato på. Det sandsynlige er dog, at det vil ske, efter NFL har afgjort, hvilken straf han skal have. Hvis nogen overhovedet. Eventuelle straffe ventes udmålt i løbet af de kommende dage, og amerikanske medier spekulerer i, at der både vanker Brady en bøde og endda karantæne.

Rapporten har sendt en flodbølge af kritik i retning af den 37-årige quarterback-legende, hvis renommé som firedobbelt Super Bowl-vinder ellers er et af NFLs mest pletfrie. Flere medier har stemplet ham som løgner, ligesom Ted Wells i rapporten finder dele af hans vidneudsagn for ‘uplausible’. Bradys agent, Don Yee, svarede igen ved at antyde, at Ted Wells er i lommen på NFL, mens hans far, Tom Brady Sr., gik så langt som at kalde ’Deflate-gate, som sagen er blevet døbt, for ’Framegate:

»I dette land er man uskyldig indtil det modsatte er bevist. Det ser bare ud, som om Tommy nu er skyldig, indtil det modsatte er bevist,« sagde Tom Brady Sr. til USA Today.

Korrekt oppustede bolde havde ikke gjort den store forskel

’Deflate-gate, som sagen er blevet døbt, fordi den omhandler for lavt lufttryk i Patriots’ bolde, bliver set på med stor alvor af NFL. Ikke så meget fordi det påståede boldfusk menes at have haft indvirkning på udfaldet af AFC-finalen – og dermed hvem der fik adgang til Super Bowl, som Patriots endte med at vinde. Godt nok giver et for lavt lufttryk i boldene en fordel, da det gør dem lettere at holde om og kaste med, men Patriots slog Colts 45-7, og det resultat ville korrekt oppustede bolde næppe have ændret. Det hører også med til historien, at Tom Brady faktisk spillede bedre i anden halvleg, da boldene havde det rette tryk.

Det ændrer dog ikke på sagens kerne: At spillets integritet har lidt skade, fordi Patriots ifølge rapporten bevidst har forsøgt at snyde.

Rapporten indeholdt dog ingen håndfaste beviser på, at Brady har orkestreret fuskeriet. Ifølge NFLs regelsæt er formuleringen ’mere sandsynligt end det modsatte’ dog lige præcis nok til at udstede en straf. Brady belastes desuden af, at han nægtede at udlevere sms’er og e-mail, der vedrører sagen, til Wells, ligesom det heller ikke pynter, at Brady hævdede ikke at kende Jim McNally, selv om han en uge før AFC-finalen personligt overrakte ham gaver, eller at han var i heftig kontakt med Jastremski, umiddelbart efter de første historier om mulig boldfusk nåede offentligheden.

Ender NFL med at sanktionere en af spillets ypperste repræsentanter, der tilmed er regerende Super Bowl-vinder, vil det selvsagt få betydning for Bradys eftermæle.

Brady afviste dog, at Super Bowl-triumfen over Seattle Seahawks på nogen måde er plettet på grund af ’Deflate-gate.

»Vi fortjente alt, hvad vi opnåede, som et hold. Det er jeg stolt over, og det skal fansene også være,« pointerede han over for Jim Gray til stor jubel blandt publikum.

Powered by Labrador CMS