Stoffer forbudt i legetøj kan findes i børns skolesager

Tjek børnenes skoleudstyr, for produkterne er ikke underlagt samme regler som eksempelvis legetøj, og de kan derfor indeholde hormonforstyrrende stoffer.

Børn bruger ikke altid skolesager , som de er tiltænkt, så en blyant eller et viskelæder kan godt komme i munden. Derfor er det særligt vigtigt at undersøge, om produkterne indeholder skadelige stoffer. Genrefoto. GALLERI: SÅDAN UNDGÅR DU SKADELIGE STOFFER I BØRNENES SKOLESAGER
Børn bruger ikke altid skolesager , som de er tiltænkt, så en blyant eller et viskelæder kan godt komme i munden. Derfor er det særligt vigtigt at undersøge, om produkterne indeholder skadelige stoffer. Genrefoto. GALLERI: SÅDAN UNDGÅR DU SKADELIGE STOFFER I BØRNENES SKOLESAGER
Udgivet Opdateret

Der har været talt og skrevet meget om ftalater og hormonforstyrrende stoffer, og nu viser det sig, at fire hormonforstyrrende stoffer, som er forbudt i legetøj, stadig kan findes i skolesager til poderne, eksempelvis i skoletasker, penalhuse og madkasser.

Tjek skoletasker, penalhuse og viskelædere

Det er de fire ftalater kendt som DEHP, DBP, DIBP og BBP.

– Stofferne er forbudt i legetøj, men kan forekomme i andre produkter, der ikke er defineret som legetøj, forklarer Claus Jørgensen, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, og uddyber:

– Produkter lavet af blød plast kan indeholde ftalater, så spørg om eksempelvis skoletasker, penalhuse og viskelædere er ftalatfri.

Det er skadelige kemikalier

Det er særligt vigtigt at være opmærksom på børnenes produkter, fordi de ikke altid bruger dem, helt som de er beregnet. Blandt deres skolesager, tager de måske en farveblyant eller et viskelæder i munden og er dermed i tæt kontakt med de skadelige kemikalier, forklarer Malene Møhl, cand.scient. i biologi og rådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd.

– Det er især produkter med blød plast af typen PVC, der kan være skadelige. Det kunne for eksempel være penalhuse med plastomslag eller lignende. Men det er også produkter, der er sammensat og dermed indeholder lim og limrester, som kan afdampe ftalater, siger Malene Møhl.

Gå efter Svanemærket – også ved valg af skolesager

Både Claus Jørgensen og Malene Møhl anbefaler derfor, at man går efter miljømærkerne, eksempelvis Svanemærket og Blomsten, som stiller skrappe krav til kemiindholdet i kontor- og hobbyartikler, som eksempelvis bruges som skoleudstyr, når man kigger efter skolesager.

– Kan man ikke finde miljømærkede produkter kan man vælge produkter, der ikke har blød PVC som hovedbestanddel, tilføjer Malene Møhl.

Vil dine børn gerne have børn?

Ftalater kan have forskellige effekter, men de fire nævnte ftalater kan være skadelige for reproduktionsevnen og kan forstyrre hormonsystemerne hos mennesker.

– Det betyder, at de kan skade evnen til at få børn, eksempelvis i form af nedsat sædkvalitet, samt skade udviklingen af fostre under graviditeten, siger Malene Møhl og tilføjer:

– Desuden er de hormonforstyrrende effekter mistænkt for påvirkning af hjernens udvikling og for at have betydning for udvikling af eksempelvis diabetes og fedme.

EU anerkender hormonforstyrrene effekt

I februar anerkendte EU’s medlemslande de fire ftalater som hormonforstyrrende for mennesker og optog dem på den såkaldte Kandidatliste over særligt problematiske stoffer.

Mange af produkterne importeres dog fra lande uden for EU. Der arbejdes fra dansk side hen imod et totalt forbud af stofferne, ifølge Miljøstyrelsen.

Kilder: Claus Jørgensen, Malene Møhl.

Powered by Labrador CMS