Støjberg dumper norsk idé om at afvise alle asylansøgere

Regeringen vil ikke følge norsk forslag om at bortvise samtlige asylansøgere ved grænsen.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) skal fredag besøge en teltlejr i Næstved sammen med sin norske kollega, Sylvi Listhaug. Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Udgivet Opdateret

Den norske regering vil standse og bortvise asylansøgere på grænsen til en anden nordisk stat. Selv om den danske integrationsminister, Inger Støjberg (V), sjældent kan se sig overgået i udlændingestramninger på nordisk front, afviser hun forslaget.

Det skriver Politiken på dagen, hvor Støjberg får besøg af netop den norske indvandringsminister, Sylvi Listhaug, fra Fremskrittspartiet. De to ministre skal blandt andet besøge en teltlejr for asylansøgere i Næstved.

Med sit lovforslag lægger den norske regering op til, at den selv kan erklære, at EU’s Dublin-samarbejde ikke fungerer – og derved bruge en hjemmel til at afvise asylansøgere på grænsen til en anden nordisk stat.

Norge er ikke medlem af EU, men deltager både i Schengen-samarbejdet og i Dublin-forordningen, der sætter rammerne for håndteringen af asylansøgere.

Inger Støjberg pointerer over for Politiken, at Danmark allerede i dag kan gøre som Norge – hvis samtlige 28 EU-lande erklærer Dublin-systemet dødt. Men selv om de fleste er enige om, at systemet i praksis er dødt, er det stadig gældende.

DF: Uforståeligt

Dansk Folkeparti har længe krævet, at de danske myndigheder afviser asylansøgere ved grænsen med henvisning til, at de er rejst igennem flere “sikre lande”, når de ankommer til den danske grænse, og derfor ikke kan betegnes som flygtninge.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) kalder ikke overraskende det norske forslag “indlysende rigtigt”.

– Det er uforståeligt, at ministeren har den opfattelse, at Danmark ikke bør følge Norges forslag, siger han i en pressemeddelelse.

– Der bliver længere og længere mellem ord og handling hos regeringen, når det handler om asylpolitikken.

– På nuværende tidspunkt er der større chance for at jeg kan få en stramning igennem med nogle af de røde partier end med Inger Støjberg. Hvem skulle havde troet det, lyder ordførerens stikpille til ministeren.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS