Stor stigning i antallet af sigtelser for stalking

Foto: Scanpix (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

En lang række danske kvinder og mænd må leve i frygt for ekskæresten eller andre, der konstant opsøger dem, skriver metroxpress.

Antallet af personer, der blev sigtet for at overtræde et tilhold, hvor politiet forbyder en person at kontakte en, er steget fra 400 i de seneste ti måneder af 2012 til 1.130 sidste år.

I 2012 og 2013 blev 260 personer dømt for 1.805 overtrædelser af tilhold og opholdsforbud. Ni personer alene stod for 755 sager.

Oven i det skal lægges cirka 50 opholdsforbud, hvor en voldelig partner er blevet bortvist fra sit hjem.

Landsorganisationen af Kvindekrisecentre møder mange ofre.

»Mange af de piger og kvinder, der er forbi os, er jo folk, der har været udsat for massiv vold i årevis fra eksmænd og ekskærester. Vi oplever desværre ofte, at tilholdene bliver overtrådt,« siger sekretariatschef Ditte Wenzel Pedersen.

Ifølge direktør for Dansk Stalking Center Lise Linn Larsen er der brug for flere tiltag.

»Reelt gives der slet ikke så mange tilhold, som der er behov for. Mit indtryk er, at der skal virkeligt meget til før politiet giver et tilhold. Det spolerer personens hverdag, at man ikke tør opholde sig i sit hjem,« siger hun.

Det er ikke unormalt, at stalkeren opsøger en på jobbet og bryder ind i personens hjem.

Hun bakker op om et lovforslag fra SF, der vil give ofre i grove sager mulighed for en ny identitet og give gerningsmænd GPS-fodlænker, så politiet kan se, når de nærmer sig. Det gør man allerede i Norge.

»Stalking er invaliderende for mange ofre. Derfor bør man i yderste konsekvens give voldelige mænd GPS-fodlænker på,« siger retsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

BNB

Powered by Labrador CMS