Sundhedsstyrelsen udnyttet: Fald ikke for dette

Sundhedsstyrelsen advarer mod sms'er, der er i omløb med deres navn på.

Sudnhedsstyrelsen er blevet udnyttet i en svindel-sms, der florerer for tiden. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2020
Udgivet Opdateret

Sundhedsstyrelsen advarer mod en falsk sms, der er i omløb. Det oplyses på Facebook.

Sms’en kan du se længere nede i artiklen.

Den falske sms er Sundhedsstyrelsen blevet opmærksom på, da de har fået flere henvendelser fra borgere, der er blevet forsøgt snydt.

Årsagen til at de har kontaktet Sundhedsstyrelsen er, at sms’en udnytter Sundhedsstyrelsens navn.

Styrelsen er nemlig angivet som afsenderen af en ny besked, der kun kan ses, hvis man logger på hjemmesiden sst-corona.com.

I advarslen understreger Sundhedsstyrelsen, at hjemmesiden er falsk, og det derfor er vigtigt, at man ikke indtaster sine personlige oplysninger på siden, som der bedes om.

Sådan ser svindel-sms’en ud. Foto: Sundhedsstyrelsen
Sådan ser svindel-sms’en ud. Foto: Sundhedsstyrelsen

Generelt anbefales borgere til slet ikke at reagere på sms’en, men i stedet at slette den.

Er uheldet ude skal du spærre dit nøglekort og kontakte din bank om hændelsen. Dernæst skal du anmelde det til politiet.

Det er ikke første gang, at coronakrisen er blevet udnyttet af svindlere og tyveknægte.

Der har blandt andet været flere hændelser, hvor ældre borgere er blevet kontaktet af fremmede, der har udgivet sig for at komme fra Sundhedsstyrelsen.

Ligesom at et utal af tricktyve har udnyttet krisen til at skaffe sig adgang til personlige oplysninger i stil med den sms, der netop er i omløb.

Hvor kommer ordet phishing fra?

Phishing er en omskrivning af det engelske fishing. Ifølge flere kilder blev det kendt, efter det blev brugt af hackere, der i 1996 forsøgte at lokke brugernavn og adgangskoder ud af America Online-kunder.

Begrebet henviser til, at svindlerne fisker efter private oplysninger blandt et hav af ved at smide madding ud i form af massevis af beskeder, der giver sig ud for at komme fra troværdige kilder som for eksempel virksomheder eller myndigheder.

Hackerne omtalte

Udskiftningen af f med ph i visse ord er en udbredt praksis blandt hackere, der er stammer fra en form for telefonhackning, der blev kendt som phreaking – en omskrivning af freaking, hvor f’et blev erstattet af ph fra det engelske phone.

Phishing blev ifølge Dansk Sprognævn første gang kendt på dansk i 2003, hvor det optrådte i flere avisartikler. I 2004 kom begrebet phisher (en person, der udøver phishing) også ind i det danske sprog, og året efter blev det også brugt som et udsagnsord – “at phishe”.

Kilder: Dansk Sprognævn, Computerworld.com, Wikipedia

Powered by Labrador CMS