Sundhedsstyrelsens tilsyn styrkes efter skandalesager

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S). Foto: Søren Bidstrup/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Efter en lang række alvorlige sager i Sundhedsstyrelsen har alle Folketingets partier torsdag indgået en aftale, der blandt andet styrker styrelsens tilsyn.

Partierne er blevet enige om at opgradere Sundhedsstyrelsens tilsyn med læger og andre sundhedspersoner, og styrelsen tilført ekstra 46 millioner kroner i perioden 2015 til 2019.

»Der har været for meget rod i vores tilsyn med lægerne, og derfor skal der ryddes op,« siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

»Alle partierne i Folketinget har sat sig sammen og er blevet enige om, hvordan vi en gang for alle får sikret, at der bliver ført ordentligt tilsyn med læger og sundhedspersonale, så vi alle sammen kan være sikre på, at vi får den behandling, der skal til, når vi går til lægen,« tilføjer ministeren.

Der skal laves to uvildige undersøgelser

Aftalen sikrer blandt andet, at der bliver lavet to uvildige undersøgelser. Den første skal se på Sundhedsstyrelsens cirka 1.000 åbne tilsynssager med læger. Det bliver en gennemgang af alle sagerne – læge for læge – for at slå fast, om »der er styr på det«, siger ministeren:

»Der er en lang række sager med læger, der på den ene eller anden måde er indberettet til tilsynet. Der vil vi vide, om Sundhedsstyrelsen har taget de skridt, der skal tages, om tidsfristerne er overholdt, om man har reageret tilstrækkeligt på de indberetninger, der har måttet være om kritisabel adfærd. Og om sagerne kan afsluttes og lukkes.«

Derudover skal der laves en uvildig undersøgelse af Sundhedsstyrelsens redegørelse af 16. februar 2015 om den meget omtalte hjerneskadede vestjyske psykiater. Undersøgelsen skal give svar på, om alle oplysninger er kommet frem.

»Folketingets tillid til Sundhedsstyrelsens tilsyn står i høj grad på en bevidsthed om, at alle oplysninger i den sag er kommet frem. Så nu vil en uvildig part gennemgå hele sagen,« siger Nick Hækkerup.

Føler du dig forsikret om, at disse tiltag med ekstra midler og to uvildige undersøgelser, vil genoprette tilliden til Sundhedsstyrelsens tilsyn og forhindre fremtidige skandaler?

»Ja, fordi at vi dels får samlet op på de omkring 1.000 sager, og vi kommer hele vejen rundt om sagen med den vestjyske psykiater. Men nok så meget, fordi vi kigger fremad og har fundet flere penge til tilsynet. Der skal gøres op med brugen af frivillige aftaler og strammes op på brugen af speciallæger,« siger Nick Hækkerup og afslutter:

»Jeg synes, at der er mange ambitiøse greb, som bliver taget, og som gerne skulle betyde, at vores tilsyn kommer til at fungere rigtig godt.«

Powered by Labrador CMS