Sygeplejersker dropper stadig frokosten

Newspaq
Udgivet Opdateret

Hver fjerde af landets sygeplejersker har for travlt til at spise frokost. Risikoen for fejl stiger, siger professor i ernæring.

Rumlende maver og lavt blodsukker er hverdagskost blandt travle sygeplejersker på landets sygehuse.

Hver fjerde sygeplejersker har nemlig dage, hvor medicinudlevering, tryksårsscreeninger, patientmodtagelser og andre opgaver fortrænger frokosten.

Det viser en undersøgelse, som Megafon har gennemført for Dansk Sygeplejeråd blandt 2.474 sygeplejersker, hvor 63 procent har svaret.

– Nogle dage får jeg min frokost, men ikke selve pausen, fordi jeg arbejder, mens jeg spiser. Andre dage får jeg slet ikke frokost, og det kan jeg godt mærke. Jeg er træt og har hovedpine, når jeg kører hjem, fortæller sygeplejerske Vibeke Bak til Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev.

Den 41-årige sygeplejerske fra akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital påpeger, at den manglende indtagelse af frokost især kan mærkes på vagter, der er begyndt tidligt på dagen.

– Mange af os har jo været i gang siden kl. 5.30 om morgen, så frokosten betyder bestemt noget. Specielt på en 12-timers vagt kan man mærke det på koncentrationen, siger Vibeke Bak.

Risikoen for at begå fejl stiger, når sygeplejerskerne ikke når at fylde energidepoterne op. Det forklarer Inge Tetens, professor i ernæring på Fødevareinstituttet.

– Hvis man ikke får energi til kroppen, så kan ens opmærksomhed blive mindre end den ellers ville være, hvis man var ladet op på alle batterierne. Det er simpel logik, siger Inge Tetens.

Undersøgelsen viser desuden, at sygeplejerskerne i stigende grad må springe frokosten over.

I 2012 gennemførte Dansk Sygeplejeråd en lignende undersøgelse og dengang svarede 22 procent, at de altid eller ofte sprang frokosten over. I undersøgelsen fra i år er den andel oppe på 24 procent.

Forskellen svarer til, at ca. 1.000 flere sygeplejersker springer frokosten over i år end for bare to år siden.

– Jeg er ikke i tvivl om, at de lokale afdelingsledelser gør alt, hvad de kan for, at medarbejderne kan holde deres velfortjente pauser. Men udviklingen løber den forkerte vej. Og det skal vi have stoppet, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg.

Hun påpeger, at arbejdsgiverne har en overenskomstmæssig forpligtelse til at sikre at formålet med pausen, at kunne spise sin frokost i fred og ro, bliver overholdt.

Newspaq

Powered by Labrador CMS