Sygeplejersker overtager lægefunktioner

Newspaq
Udgivet Opdateret

Sygeplejersker har overtaget det, der tidligere var reservelægens opgave, under såkaldte robotoperationer.

Sygeplejersker er begyndt at overtage funktioner, som tidligere blev varetaget af læger ved robot-operationer på Aalborg Universitetshospital. Det fortæller DR Nordjylland.

Det har sikret hurtigere operationer til gavn for de patienter, der bliver opereret med robotten, siger Johan Poulsen, der er specialeansvarlig overlæge i robotkirurgi.

– Det er ikke urealistisk, at vi i fremtiden kan lave tre indgreb på en arbejdsdag, hvor vi tidligere kun kunne lave to, vurderer overlægen.

Robotkirurgi, hvor lægen assisteres af en sygeplejerske i stedet for af en anden læge, har allerede forkortet operationslængden med en halv time til tre kvarter.

De gode erfaringer har betydet, at Aalborg Universitetshospital som det første sted i verden tilbyder oplæring af sygeplejersker i robotkirurgi. Foreløbig har der været sygeplejersker fra Holstebro, Norge og USA i oplæring i Aalborg, og til januar begynder der et nyt hold med kursister fra blandt andet Norge og Sverige.

– Når kirurgen betjener robotarmen, står jeg med kikkertoperations-instrumenter og suger for eksempel blod væk, så kirurgen tydeligt kan se operationsstedet, siger robot-assisterende sygeplejerske Jane Petersson til DR Nordjylland.

Og projektet går præcis ud på at dreje sygeplejerskernes faglighed mere over mod det kirurgiske, slår den specialeansvarlige overlæge, Johan Poulsen, fast.

I modsætning til yngre læger, som efter kort tid skal videre til nye jobfunktioner, så arbejder sygeplejerskerne typisk i årevis ved den samme funktion og opnår at bliver et tæt sammensvejset team med kirurgen:

– Jo mere sammentømret sådan et hold bliver, jo hurtigere kan vi komme i gang om morgenen, og jo hurtigere foregår operationerne, siger kirurgen til DR Nordjylland.

Effektivt arbejde ved den kirurgiske robotarm betyder ligeledes fremover, at flere patienter med nyrekræft kan få en robot-operation med kikkerter i stdet for en gammeldags åben operation, siger overlægen.

Powered by Labrador CMS