Syrisk gruppe: IS-leder er dræbt

Baghdadi, der blev leder af Islamisk Stat i 2010, bliver bekræftet dræbt af højtstående IS-medlem.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, som anses for at være en af de mest troværdige obvervåghningsgrupper i Syrien, siger, at IS-kilder bekræfter, at lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, er blevet dræbt. Foto: Reuters Tv/Reuters
Udgivet Opdateret

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger til Reuters, at det har “bekræftede oplysninger” om, at lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, er dræbt.

– Vi har bekræftede oplysninger om hans død fra flere ledere – deriblandt en leder af første rang i Islamisk Stat i Deir al-Zor, siger Rami Abdulrahman, som leder observatørgruppen.

Irakiske og kurdiske kilder bekræfter ikke dødsfaldet.

Observatoriet, der overvåger udviklingen i Syrien via et netværk af kilder og aktivister i landet, anses for at være en af de mest troværdige observatørgrupper i Syrien.

Baghdadi, som er manden, der udråbte Islamisk Stats kalifat, blev meldt dræbt i slutningen af juni.

Han er også ved flere tidligere lejligheder blevet erklæret både død og såret af forskellige aktører i krigene i Irak og Syrien. Beviser for hans død er ikke lagt frem.

Ruslands forsvarsministerium sagde 17. juni i år, at IS-chefen var dræbt i et luftangreb i Syrien.

Rusland meddelte siden, at man fortsat undersøger, om Baghdadi faktisk kan bekræftes død.

Efter generobringen af Mosul har Iraks premierminister, Haider al-Abadi, erklæret, at Islamisk Stat er et overstået kapitel.

Baghdadi blev leder af IS i 2010.

IS-lederen udråbte i 2014 et kalifat i den irakiske by Mosul. Det skete under en bøn i en moské, der blev erklæret generobret af Iraks styrker for to uger siden.

Baghdadi har ry for at være en hensynsløs taktiker, som har formået at tiltrække tusindvis af unge jihadister, og som både har lyttet til radikale islamister og militære strateger fra Saddam Husseins tidligere hær.

Baghdadi, der er født i Irak, fik sin lederposition, da han modsatte sig et forsøg på at lægge Islamisk Stat sammen med Nusrafronten i Syrien.

Han har aldrig svoret al-Qaedas ledere troskab.

/ritzau/Reuters

Powered by Labrador CMS