Systematisk salg af kopimøbler: Nu skal de i spjældet

Arne Jacobsens “Syver”-stol er flittigt kopieret og efterlignet. Nu har tre forretningsmænd fået betingede fængselsstraffe for at sælge kopimøbler. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Tre forretningsmænd er ved Københavns Byret idømt en af danmarkshistoriens hårdeste domme for krænkelse af ophavsrettighederne.

De nu dømte bagmænd har solgt over 400 kopier af danske design-klassikere.

Desuden har de haft et lager med yderligere næsten 700 replikaer. Møblerne blev solgt over en hjemmeside via et engelsk selskab.

To af dem får et års betinget fængsel, mens den tredje får et halvt års betinget fængsel, og ifølge dommeren i sagen, Jens Stausbøll, er det en af de hårdeste straffe, der indtil nu er afsagt i Danmark.

– Det er sket, fordi det er systematisk og over en længerevarende periode, sagde dommeren.

Skadeligt for branchen

Dorte Frandsen fra anklagemyndigheden argumenterede for, at sagen skulle ses i en større samfundsmæssig kontekst, hvor kopivarerne skadede europæiske arbejdspladser.

Ifølge hende beskæftiger møbelindustrien 26 procent af arbejdskraften i Europa.

– Det har en enormt skadelig effekt på den europæiske industri, siger Dorte Frandsen.

Handlede i god tro

Alle tre har tilstået de faktiske omstændigheder i sagen, men de mente, at de solgte kopivarerne i god tro, eftersom de havde forhørt sig hos en advokat, der gav grønt lys.

– Vi startede med den opfattelse, at det var helt lovligt. Det fandt vi så senere ud af, at det var det ikke, lyder det fra en af de dømte tirsdag i retten.

I England var møbeldesign indtil 2014 kun beskyttet af ophavsretten i 25 år. I Danmark er det 70 år. Derfor var det lovligt at sælge kopier på det engelske marked, men ikke på det danske.

Da England strammede reglerne, flyttede firmaet kortvarigt til Estland med lager i Flensborg. Men i den aktuelle sag skete markedsføringen på dansk, og de tre erkendte i retten, at de henvendte sig primært til det danske marked.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS