Syv danskere dræbt: Husker du den nat for præcis 18 år siden?

Det siges, at alle husker decemberorkanen 1999.

Udgivet Opdateret

Det siges, at alle danskere, der var gamle nok, kan fortælle præcis, hvor de var, og hvad de lavede den aften for præcis 18 år siden. Historiens værste orkan, senere kendt som decemberorkanen, raserede et helt Danmark, og det kom som et chok for de fleste, hvordan sådan en orkan reelt set kan ødelægge.

Siden da har danskerne set mange orkaner – også langt farligere – i udlandet, men her hjemme vil decemberorkanen, 3. december 1999, altid stå mejslet i sten.

Det var da absolut heller ikke spor sjovt. Senere estimater og udregninger viser, at orkanen i alt ødelagde værdier for omkring 13 milliarder kroner, kvæstede 800 mennesker, og allerværst gik det ud over seks mennesker, der blev dræbt. En syvende omkom nogle dage senere af kvæstelser pådraget under orkanens rasen.

Så vild var orkanen

Decemberorkanen satte for præcis 18 siden flere rekorder med sin hærgen. På Rømø blev der i løbet af aftenen målt blæst med vanvittige 51 meter i sekundet – og det var sågar bare indtil vindmåleren blæste ned.

51 er den dag i dag ikke længere den højeste vindhastighed målt på dansk grund. Det blev overgået under den meget kortvarige oktoberstorm i 2013 – med to m/s.

Vinden var så voldsom, at der langs den jyske vestkyst opstod såkaldt stormflod, selv om der var ebbe. Flere skovområdet blev også totalt ødelagt, og det vurderes, at fire millioner kubikmeter danske træer gik tabt i orkanens rasen.

Århundredets værste

I 1999, der var det sidste år i forrige århundrede, vurderede Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) allerede den 4. december – dagen efter – følgende om orkanen:

“Orkanen vurderes umiddelbart til at have været den kraftigste i Danmark i dette århundrede.”

Decemberorkanen dannedes som et relativt lille lavtryk i Atlanterhavet den 2. december, hvor efter det hastigt bevægede sig mod Øst, og allerede om morgenen den 3. december lå lavtrykket over England. Hvor fra det udviklede sig voldsomt, mens det snoede sig ind gennem Nordsøen.

Lavtrykkets bane var ifølge DMI fra Nordsøen over Thyborøn, Kattegat mellem Anholt og Læsø til Sverige.

Kilder: TV2.dk og DMI.dk

Powered by Labrador CMS