Tag testen: Kan du bestå køreprøven?

De fleste af os er helt sikre på, at vi kunne bestå en ny køreprøve på stedet. Det er ikke helt korrekt.

Udgivet Opdateret

Spørger du danske bilister, hvor gode de er til at køre bil, ville størstedelen skråsikkert sige, at de kan bestå en køreprøve uden forberedelse. Alligevel falder langt de fleste igennem, når de bliver spurgt om helt basale ting, man skal vide, hvis man vil køre lovligt.

Forsikringsselskabet Codan skriver i en pressemeddelelse, at 1250 danskere med kørekort har besvaret et spørgeskema, og 81% af de adspurgte mente, at de kunne bestå en praktisk køreprøve uden forberedelse. 52% mente, at at kunne bestå en ny teoriprøve uden problemer, men som du kan se i galleriet til denne artikel, havde en del af de adspurgte store problemer med at svare på spørgsmål, der handler om netop færdselsloven.

Codan gik i øvrigt skridtet videre end en spørgeskemaundersøgelse. De sendte 15 rutinerede danske bilister ud på køretur med en motorsagkyndig, og de samme 15 blev sat til at gennemføre en teoriprøve. 10 af de 15 dumpede teoriprøven mens samtlige 15 bilister dumpede den praktiske prøve.

– Vi vil gerne slå et slag for, at danskerne bevarer den respekt overfor trafikken, som de havde, lige da de havde fået deres kørekort. Vores undersøgelse viser, at jo mere rutinerede bilisterne bliver, jo mere har de tendens til at overvurdere deres egne køreevner og dermed slække på opmærksomheden og forsigtigheden, siger Camilla Amstrup, privatkundedirektør fra Codan, i pressemeddelelsen.

Hun fortæller, at de fleste ulykker i øvrigt sker, fordi vi danskere ikke er opmærksomme på, hvad der sker omkring os, når vi sidder bag rattet.

– Når det ikke er lykkedes at knække kurven i forhold til antallet af trafikulykker på trods af sikrere veje og klogere biler, så skyldes det, at mange danske bilister tager for let på det, når de kører bil. Enten er de uopmærksomme, eller også overvurderer de deres egne evner og kører for stærkt eller for tæt. Og så ser vi, at mange fejlvurderer situationer i trafikken, fordi de glemmer pensummet fra køreprøven og for eksempel fletter forkert eller fejllæser et skilt, siger Camilla Amstrup.

Du kan i galleriet til denne artikel se, hvad det er, folk havde særligt svært ved. 

Du kan tage en teoriprøve HER.

… og se eksperimentet HER.

Powered by Labrador CMS