TDC giver fuld fart på nettet om et år

TDC gør klar til at sende uhørt høj hastighed gennem fiberledningerne. Arkivfoto: Uffe Weng
Udgivet Opdateret

TDC gør klar til at sende internet med hastighed på en gigabit ud

TDC-koncernen gør nu klar til at skifte teknologien i sit kabel-TV-net ud, så lidt over 1,3 millioner husstande – eller over halvdelen af alle hjem i Danmark – inden udgangen af 2017 vil kunne få en internetforbindelse med en hastighed på en gigabit i sekundet både ind i og ud ad huset.

Dermed vil TDCs kabel-TV-selskab, YouSee, kunne gå i direkte nærkamp med energiselskabernes fibernet, som kan levere det samme men til væsentligt færre husstande, fordi deres fibernet ikke er nær så geografisk udbygget. TDC forventer at kunne hente yderligere omkring 90.000 bredbåndskunder ind over de næste år som følge af de bedre forbindelser.

Mere fiber skal give topfart

»Det bliver tilgængeligt i 1. halvår af 2016 og lanceres i 2. halvår. Inden udgangen af 2017 er planen, at alle danskere, der har vores kabelnet forbi huset – og de mange, der allerede har det inde i huset – kan få en forbindelse på en gigabit i sekundet. Det svarer til lidt over 1,3 millioner husstande,« fortæller Peter Schleidt, koncerndirektør i TDC med ansvar for alle TDCs netværk.

TDC-koncernen er i færd med at udbygge sit fibernet af lysoptiske fibre, som kan levere langt højere hastigheder end det landsdækkende kobbernet, der bruges til fastnettelefoni, og kabel-TV-nettet. TDC bruger fibernettet som hovednet til transport af data gennem Danmark og har lige nu 20.000 km fiberkabler liggende i jorden med 1.200 opkoblingspunkter og yderligere 2.000 km fiber herfra og ud mod de lokale 60.000-65.000 gadeskabe. Målet er at få lagt fiberkabler tættere ud til husene, helt ud til gadeskabene, og så kobler man kabel-TV-net (af teknikerne kaldet COAX-kabler) på den sidste afstand ind til huset, for det ligger i vidt omfang allerede i jorden eller huset og skal blot aktiveres.

I dag er maksimumhastigheden på kabel-TV-nettet på 500 megabit i sekundet. Ved udgangen af 2014 lå gennemsnitshastigheden på TDCs net på 30 megabit i sekundet.

Streaming presser internetforbindelserne

YouSee, som er Danmarks største kabel-TV-selskab, har i dag lige under 670.000 kunder, og TDC forventer i 2020 at forsyne 750.000 bredbåndskunder, altså 90.000 flere, med den nye og hurtigere teknologi, som vil kræve, at det modem, som man i dag har stående, skal skiftes, ligesom en tekniker skal forbi og skifte façaden på selve vægstikket inde i huset ud.

»En 1 gigabit-forbindelse vil ikke blive dyrere end en 300 megabitforbindelse i dag, men priserne er det salgsafdelingen, der skal fastlægge,« siger Peter Schleidt.

De højere hastigheder kommer i stort omfang ved at ændre på den tekniske opsætning af det nuværende net, uden at der skal graves flere kabler ned.

Danskernes øgede interesse for at streame film og TV – altså bruge internetforbindelsen til at se film og TV på ikke bare TV-skærmen men også på telefoner, tavle-PCer og bærbare PCer – er en vigtig grund til, at hastighederne sættes op. Jo flere apparater der kobles på samme internetforbindelse i hjemmet, jo større er risikoen for, at filmen og TV-udsendelsen vil hakke. Og når også f.eks. netopkoblede alarmer og fremover briller til virtuel virkelighed skal på den samme netforbindelse, vil det virkelig presse ydelsen.

Slut med analoge TV-kanaler

»Over halvdelen af datatrafikken i TDCs net er nu streaming, og lidt over 30 procent af streamingen er Netflix. Derfor har vi en stor opgave med at øge kapaciteten i det bagvedliggende net, og vi øger kapaciteten med 40 procent om året, for det bliver vigtigere og vigtigere, at kunderne får den hastighed, der skal til. Samtidig ser vi et stort potentiale blandt erhvervskunder og offentlige kunder, som har behov for at sende større filer, og det får vi mulighed for, når vi fra årsskiftet skiller TV fra bredbånd,« forklarer Peter Schleidt med henvisning til, at man fra 2016 ikke længere skal købe en TV-forbindelse for at kunne få en internetforbindelse hos YouSee.

Samtidig har TDC gennem især det seneste år været under kraftigt pres fra især nærmeste konkurrent, Telenor, på erhvervsområdet, hvor Telenor har stjålet mange kunder fra TDC, efter TDCs mening ved at dumpe priserne.

Til februar 2016 slukker YouSee for de 23 TV-kanaler, som kabel-TV-selskabet hidtil har sendt ud analogt, så folk med ældre fjernsyn stadig kan se TV, selv om TV-signalerne blev digitaliseret i 2009. Slukningen skal give mere plads til nye TV-kanaler og til bedre internetforbindelser. En enkelt analog TV-kanal fylder nemlig lige så meget som seks digitale TV-kanaler.

TDCs tal viser, at de mængder data, som en kunde på TDCs net henter hjem fra nettet (altså downloader), vokser med 41,5 procent om året, mens de datamængder, som man selv sender af sted (altså uploader), vokser med 35,5 procent årligt.

»Vi forventer, at gennemsnitshastigheden på en internetforbindelse i Danmark i 2020 vil være på omkring 100 megabit i sekundet, på erhvervsmarkedet lidt højere,« siger Peter Schleidt.

Han fremhæver, at de seneste regeringer har sat som mål, at alle danskere – uanset hvor i landet de bor – senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og mindst 30 megabit ud ad huset. Det skal sikre, at man kan bo og arbejde hvor som helst i Danmark. Om forbindelsen kommer fra mobilnettet, fastnettet, fibernettet eller kabel-TV-nettet, er underordnet.

Kan automatisk skrue op og ned

Når de tekniske ændringer er foretaget og de nødvendige ekstra kabler gravet ned, vil alle tilkoblede husstande automatisk have en forbindelse på en gigabit i kabel-TV-stikket. Når man vælger en lavere hastighed, sættes et filter ind, som begrænser hastigheden, ganske som alle kabel-TV-kunder i stikket har samtlige TV-kanaler, som filtreres ned, hvis man vælger en mindre TV-pakke.

Peter Schleidt kan sagtens forestille sig, at netforbindelsen automatisk kunne skrue op for kapaciteten, hvis man kobler mere udstyr på.

»Det vil være smart, at der automatisk skrues op, hvis man installerer noget mere, ligesom man får mere strøm, når man sætter mere i stikkontakterne. Men det kræver naturligvis, at vi har sådan en aftale med kunderne,« siger han.

TDC-koncernens bredbåndskunder fordelte sig med udgangen af 2014 med 1.155.207 på kobber-/fastnettet, 669.571 på kabel-TV-nettet (YouSee), 137.883 i boligforeningers net, 357.436 privatkunder på fibernettet og 41.317 erhvervskunder på fibernettet.

YouSee har 1,1 millioner husstande som TV-kunder.

Powered by Labrador CMS