Tesfaye: Stort skridt i rigtig retning

Vi har knoklet for at få det til at lykkes, siger minister forud for møde om asylcenter uden for Europa

Udgivet Opdateret

Regeringens planer om at etablere et modtagecenter til asylbehandling i Rwanda er undervejs, men endnu ikke i mål.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Stort skridt i den rigtige retning

Torsdag orienterer ministeren Folketingets udlændingeordførere om dialogen med det centralafrikanske land. 

Her vil han tilsyneladende meddele dem, at drøftelserne med Rwanda har taget "et stort skridt i den rigtige retning".

- Vi er nået så langt, at vi nu er i konkrete drøftelser med Rwanda om at indgå et tæt partnerskab mellem Danmark og Rwanda.

Flygtninge skal beskyttes bedre

- Vi ønsker, at flere flygtninge skal beskyttes bedre, og at den illegale migration over blandt andet Middelhavet skal bekæmpes. Målet er at sikre en værdig og bæredygtig fremtidig for flygtninge og migranterne.

- Det sidder vi nu og diskuterer med Rwandas regering. Det er et stort skridt i den rigtige retning, siger Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar.

Meldingen fra udlændingeministeren kommer, i forlængelse af at den danske regering i længere tid har arbejdet på at oprette et modtagecenter uden for Europa, som asylansøgere skal sendes til, hvis de når Danmarks grænser.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har torsdag inviteret Folketingets udlændingeordførere til møde om, hvordan planer om et asylcenter i Rwanda skrider frem.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har torsdag inviteret Folketingets udlændingeordførere til møde om, hvordan planer om et asylcenter i Rwanda skrider frem.

Konkrete drøftelser

Flere lande har været med i overvejelserne, men nu er der altså konkrete drøftelser med Rwanda.

Regeringen har allerede indgået en aftale om et samarbejde på asylområdet med landet. Men nogen konkret aftale om et dansk modtagecenter for flygtninge på rwandisk jord er det ikke blevet til.

Det er endnu uvist, hvordan en eventuel dansk aftale endeligt skal se ud.

Lovforslag blev vedtaget

Men i lovforslaget til en ændring af udlændingeloven, der blev vedtaget sidste år, lyder det blandt andet, at asylansøgeren skal have beskyttelse i Rwanda, hvis den tildeles det.

Lovændringen blev vedtaget med støtte fra Folketingets borgerlige partier. Imens har regeringens støttepartier været stærkt kritiske over for planerne.

Ingen aftale endnu

Mattias Tesfaye understreger, at regeringen endnu ikke har lavet en aftale med Rwanda, men at "vi har knoklet for at få det til at lykkes".

- Vi er en mindretalsregering, og det er derfor særligt vigtigt for mig, at Folketinget orienteres om forhandlingerne.

- Men jeg håber naturligvis også på forståelse for, at der fortsat er behov for fortrolighed i drøftelserne. Vi har endnu ikke en aftale med Rwanda, og vi kommer til at bruge den tid, der er behov for for at lande en grundig aftale, siger han.

Powered by Labrador CMS