Tilbage efter sygdom: Smider alle sine sko ud

Tidligere minister, Lars Christian Lilleholt (V), er vendt tilbage til Folketinget efter to og en halv måneds sygemelding

Lars Christian Lilleholt havde tirsdag første arbejdsdag på Christiansborg efter to og en halv måneds sygdom.
Lars Christian Lilleholt havde tirsdag første arbejdsdag på Christiansborg efter to og en halv måneds sygdom.
Udgivet Opdateret

Det er to og en halv måned siden den tidligere V-minister Lars Christian Lilleholt sidste betrådte gangene på Christiansborg.

Og dengang havde han alle sine ti tæer i behold.

Tirsdag var han for første gang siden sin sygemelding tilbage på arbejde i Folketinget - nu kun med ni tæer. I mellemtiden har han nemlig mistet sin storetå.

Det skete som konsekvens af den sygdom Lars Christian Lilleholt i 10 år har været ramt af, nemlig type 2-diabetes. Der var gået betændelse i et lille sår på venstre storetå, og da der var alvorlig risiko for, at betændelsen i tåen ville brede sig, var det nødvendigt at amputere storetåen og lave en dobbelt ballonudvidelse i venstre ben.

-Nu er jeg endelig tilbage. Jeg er lidt langsommere gående, end jeg plejer. Det har for mig været mit første - og største - møde med sundhedsvæsnet i Danmark. Men jeg er tilbage igen, siger Lars Christian Lilleholt tirsdag aften til Newsbreak.dk.

Smider sine sko ud

Den bortopererede storetå har betydet at Lars Christian Lilleholt har måttet udskifte lakskoene med mere bekvemme fodbeklædninger.

-Jeg er i gang med at få lavet ergonomisk fodtøj. I mellemtiden går jeg med sandaler. Og alt mit gamle fodtøj bliver smidt ud. Jeg er sluppet heldigt. Der er andre med samme sygdom som min, der ikke slipper med at miste storetåen, men i stedet ender med at få amputeret foden eller halve og endda sågar hele ben, siger Lars Christian Lilleholt.

Lars Christian Lilleholt mens han var indlagt på Odense Universitetshospital og netop havde fået amputeret sin venstre storetå.
Lars Christian Lilleholt mens han var indlagt på Odense Universitetshospital og netop havde fået amputeret sin venstre storetå.

Vil sætte fokus på sygdommen

Lars Christian Lilleholt siger til Newsbreak.dk, at han - trods den kedelige oplevelse - er glad for, at han kan være med til at sætte fokus på type 2-diabetes.

-Jeg har allerede bidraget til at skabe mere fokus på sygdommen. Og jeg har - imens jeg har været syg - aldrig oplevet at få så mange henvendelser fra andre. Det skete ikke engang, da jeg var minister. De historier, jeg har hørt, efter jeg selv er blevet ramt, er historier om alvorlige lidelser. Derfor vil jeg bruge en del af mit fremtidige folketingsarbejde på at sætte fokus på den folkesygdom, som type 2-diabetes er, siger Lars Christian Lilleholt.

En lumsk sygdom

Newsbreak.dks netlæge, Anne-Margrete Hedengran, har tidligere forklaret om den diabetes-sygdom, som Lars Christian Lilleholt lider af.

Diabetes type-2 har Lars Christian Lilleholt til fælles med omkring fem procent af danskerne.

Og det er en lumsk sygdom

Det kan du læse mere om her

320.000 danskere har diabetes

Diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker (glukose) er højere end det normale. Ubehandlet kan det forhøjede blodsukker give alvorlige og invaliderende følgesygdomme.

Der er omkring 320.000 personer med diabetes i Danmark, ud af disse har cirka 10 procent type 1-diabetes, cirka 10 procent type 1½-diabetes, og en lille del har andre sjældne former for diabetes.

Langt de fleste, cirka 80 procent, har dog type 2-diabetes.

Yderligere er der omkring 200.000 mennesker, der formentlig har type 2-diabetes, men som ikke har fået diagnosen endnu, og endelig skønner man der er cirka 750.000 personer med forstadier til diabetes.

Kilde: Netdoktor.

Powered by Labrador CMS