To millioner danskere i farezonen

1,8 millioner danskere bor i et område, hvor der er problemer med at finde praktiserende læger.

Udgivet Opdateret

Der har i lang tid været mangel på praktiserende læger i Danmark, men det viser sig nu som et større problem end hidtil.

1,8 millioner danskere bor i et område, hvor der er problemer med at finde praktiserende læger, viser en ny analyse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Formand for PLO Christian Freitag kalder det “trist og ærgerligt”.

– Vi er inde i en krisetid. Vi kommer nok desværre til at forholde os til det her de kommende år.

– Der er en ret stor gruppe, som ikke har adgang til en praktiserende læge, og en endnu større gruppe, som ikke får mulighed for at skifte læge, hvis de ikke kan med den læge, de har. Det er en rigtig trist situation for et system, som ellers har fungeret rigtig godt i 50 år, siger Christian Freitag.

Manglen på praktiserende læger er nu også stor i nogle af landets største byer. København og Esbjerg er begge betegnet som lægedækningstruede byer i den nye analyse.

Tidligere blev det kun anset som et problem i det såkaldte udkantsdanmark.

Skræmmende tal

Tallet var i januar 2018 609.320 borgere, men omfatter altså nu, ifølge PLO, næsten to millioner danskere.

PLO har regnet sig frem til, at 300.000 borgere om et par år slet ikke vil have adgang til en praktiserende læge. I dag er det 100.000 borgere, der ikke har en praktiserende læge.

De borgere, der ikke har adgang til en læge får tildelt en udbuds- eller regionsklinik, som bliver stillet til rådighed af regionerne.

Analysen fra PLO påpeger, at det på den korte bane er vigtigt, at regionerne tilbyder initiativer til at fastholde de ældre praktiserende læger, der overvejer at stoppe.

På den lange bane vil organisationen have regeringen og Folketingets øvrige partier til at sørge for, at flere speciallæger bliver uddannet i almen medicin.

– En af de store årsager er, at der er travlt derude. Der er en stor mængde af opgaver hos de praktiserende læger. Den tilsvarende mangel på læger gør, at der bliver lukket for tilgangen af nye patienter.

– Det vil have en enorm effekt, hvis nogle af de ældre læger bliver et år eller to mere. Så har vi tid til at uddanne flere praktiserende læger. Vi skal spørge de ældre praktiserende læger om, hvad der kan få dem til at udskyde deres pension, siger Christian Freitag.

Powered by Labrador CMS