Tønder overvejer at lave asylcenter

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Udlændingestyrelsen har akut brug for flere asylcentre og peger bl.a. på det tidligere plejecenter i Løgumkloster. Kommunens økonomiudvalg anbefaler.

Det tidligere plejecenter Aaløkke i Løgumkloster skal muligvis være midlertidigt asylcenter for flygtninge bl.a. fra det krigshærgede Syrien.

Tønder Kommune har modtaget en henvendelse fra Udlændingestyrelsen om oprettelse af et asylcenter på Aaløkke hurtigst muligt, og på et møde torsdag har Økonomiudvalget anbefalet, at der indgås en lejeaftale til formålet for ét år. Tirsdag aften skal Kommunalbestyrelsen på et ekstraordinært møde tage endelig stilling til planerne.

For at lokalbefolkningen kan være så godt orienteret som muligt holdes der i samarbejde med Udlændingestyrelsen et informationsmøde om planerne i morgen, tirsdag den 12. august kl. 16.30 på Centralhotellet i Løgumkloster.

Få nyheder fra Syd- & Sønderjylland i dit feed på Facebook – Klik her

Onsdag aften i sidste uge mødtes borgmester Laurids Rudebeck desuden med en række repræsentanter for lokalsamfundet for at orientere dem om planerne, og her var der fuld tilslutning og opbakning.

– Vi ved, at et asylcenter kan give anledning til bekymring i et lokalsamfund. Det tager vi meget alvorligt. Derfor prioriterer vi information og åbenhed som det bedste middel til at sikre et godt forhold mellem centret og omgivelserne, siger borgmesteren og tilføjer:

– Den positive stemning på mødet onsdag aften giver mig tiltro til, at det vil komme til at fungere. Jeg kender også Løgumkloster som et stærkt og åbent lokalsamfund, hvor mennesker på flugt fra krigens rædsler uden tvivl vil blive budt velkommen. Byen har også tidligere huset flygtninge, og det var der gode erfaringer med.

Kontaktpersoner for beboerne

Noget tyder på, at borgmesteren har ret i sin antagelse. Den gruppe af lokale repræsentanter, der onsdag aften var samlet til møde med borgmesteren, har således taget initiativ til at få oprettet en kreds af kontaktpersoner for beboerne på det kommende asylcenter.

I den forbindelse har Løgumkloster Borgerforening oprettet en mail-adresse, man kan skrive til, hvis man ønsker at blive kontaktperson. Oplysningerne vil så blive videregivet til asylcentrets daglige ledelse. Mail-adressen er flygtning@loegumkloster.dk.

– Det er et meget positivt initiativ, som lover godt, siger borgmesteren.

Kommunen bør hjælpe

Laurids Rudebeck er ikke i tvivl om, at Tønder Kommune bør imødekomme Udlændingestyrelsens ønske om asylcenter.

– Udlændingestyrelsen har akut behov for flere pladser til asylansøgere i Danmark, og når vi har faciliteterne til rådighed, mener jeg også, vi bør tage medansvar for at løse en vigtig samfundsopgave med et menneskeligt aspekt. Desuden vil asylcentret i Løgumkloster medføre 20-25 arbejdspladser i forbindelse med etablering og drift, og vi får skabt indhold og ny aktivitet i de tomme bygninger, siger han.

Udlændingestyrelsen ønsker at placere ca. 150 flygtninge på Aaløkke, og det er planen, at de første rykker ind meget hurtigt, hvis en aftale kommer på plads. Flygtningene skal opholde sig på centret, mens deres ansøgning om ophold i Danmark behandles af myndighederne.

Powered by Labrador CMS