Topkokke valfarter til Læsø

Udgivet Opdateret

Læsø er kendt for gastronomiske råvarer af høj kvalitet, og nu indtager topkokke øen for at kæmpe om Den Gyldne Jomfruhummerklo

Læsø er kendt for gastronomiske råvarer af meget høj kvalitet med blandt andet Læsø Salt, skalotteløg, friske fisk, masser af kantareller og ikke mindst de berømte jomfruhummere i spidsen, og den første lørdag i august kan man i den hyggelige havneby Østerby på Læsøs østside finde en håndfuld af Danmarks – og dermed vel egentligt verdens – bedste kokke i venskabelig, men skarp konkurrence om et efterhånden mere og mere prestigefyldt trofæ, nemlig Den gyldne Jomfruhummerklo, som går til vinderen af årets Jomfruhummerfestival på Læsø.

Et blik ned over de senere års deltagere giver en idé om niveauet i konkurrencen; Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro, Torsten Schmidt fra Malling og Schmidt og Adrian Norwood fra Geranium bare for at nævne nogle af de seneste vindere.

Begivenheden samler op mod 5000 jomfruhummer-elskere

Lørdag den 1. august 2015 er det for 12. gang blevet tid til Læsø Jomfruhummerfestival på Østerby Havn, Læsø.

Læsøfærgen er fyldt godt op i dagene op til, og sommerhus-udlejere melder også om travlhed på bookingerne, og det er ikke sært: begivenheden samler nemlig omkring 4.000-5.000 gæster, der den dag sætter mere end 1.000 kilo jomfruhummere til livs sammen med masser af hjemmelavede fiskefrikadeller, jomfruhummer-hotdogs og jomfruhummersuppe.

Der er gratis entre til festivalpladsen, som åbner klokken 10.30 og lukker klokken 15.00. Boderne er fyldt til randen med lokale lækkerier, hvor jomfruhummeren og de lokale råvarer fylder det hele.

Deltagere fra toprestauranter fra hele landet

Centralt i festivalen er kokkekonkurrencen om ”Den gyldne Jomfruhummerklo”, hvor 5 kokke fra kendte danske restauranter konkurrerer om trofæet. I 2015 er deltagerne Tommy Jespersen fra Falsled Kro, Mikkel Olsen fra Restaurant Babette i Vordingborg, holdkaptajnen på det danske kokke-landshold Nicolas Min Jørgensen fra Michelin restauranten Substans i Aarhus, Mathilde Blixt fra Restaurant 1 Th. i København og Rasmus Munk, tidligere restaurant Tree Top på Munkeberg i Vejle.

Et meget erfarent konkurrence-kokkepanel fra hele Danmark, der viser mangfoldigheden i restauranterne over det ganske land.

Dommerpanelet bliver igen i år ledet af overdommer Per Mandrup fra AgroTech, hovedansvarlig for alle dommerne ved VM for kokkelandshold ved Culinary World Cup i Luxemburg, Jan Hurtigkarl fra restaurant Mielcke og Hurtigkarl i København, madjournalist Ole Troelsø, Børsen og madskribent Rasmus Palsgaard.

Jes Dorph-Petersen er kommentator

Festivalen bliver åbnet og løbende kommenteret af journalisten Jes Dorph-Petersen, som er inkarneret Læsø-fan, og i den nye bog Ø-Kuller under overskriften Barndommens Rejse siger: ”Om sommeren er der et helt fantastisk lys på Læsø og jeg har aldrig set noget flottere. Der er for mig noget nostalgi i at komme her, øen forandrer sig meget lidt og det er ligesom en tidslomme.”

Powered by Labrador CMS