Tre grønlandske ministre går efter kaos

Minstrene begrunder deres afgang med Aleqa Hammonds revisionssag. Foto: Colourbox/free
Udgivet Opdateret

Tre grønlandske ministre forlader den grønlandske regering efter Aleqa Hammonds revisionssag.

Ministrene Nick Nielsen og Jens-Erik Kirkegaard, Siumut, og Steen Lynge, Atassut, forlader den grønlandske regering efter regeringschef Aleqa Hammonds sag om revision, oplyser Sermitsiaq.

Nick Nielsen er kultur- og kirkeminister, Jens-Erik Kirkegaard er erhvervs- og arbejdsmarkedsminister, mens Steen Lynge er sundhedsminister.

De begrunder deres afgang med Aleqa Hammonds revisionssag, hvor hun brugte 106.363,27 kroner fra Grønlands landsstyres kasse fra 28. maj 2013 til 21. maj 2014.

Aleqa Hammond fik tirsdag orlov, indtil revisionsudvalget har afleveret sin betænkning om sagen.

– Betænkningen vil jo – når den kommer – ikke ændre på, at landskassen er brugt som kassekredit i en række tilfælde. Når man ikke længere kan genkende sig selv i de handlinger, der sker, og i de beslutninger der tages, så bør man tage sit gode tøj og gå.

Det forklarer Nick Nielsen og Jens-Erik Kirkegaard i en pressemeddelelse.

– Derfor har vi nu til morgen (onsdag, red.) meddelt, at vi træder ud af Naalakkersuisut, men vi vil begge fortsat kæmpe for de værdier og det menneskesyn, som er Siumuts, hedder det.

De har onsdag indkaldt til pressemøde om sagen.

– Desværre oplevede vi i går (tirsdag, red.) i Inatsisartut (Grønlands landsting) at sidde med en forkert følelse af, at vores hold nu var ude på et sidespor, at vi forsvarede handlinger, som ikke kan forsvares, siger Nick Nielsen og Jens-Erik Kirkegaard.

– Vi sad faktisk begge med en oplevelse af, at vores formand for Naalakkersuisut (Grønlands landstyre, Aleqa Hammond) ikke behøver at vente på en betænkning fra landtingets revisionsudvalg, men bør tage den naturlige konsekvens af sine handlinger og træde tilbage, siger Nick Nielsen og Jens-Erik Kirkegaard.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS