Tror på EM-guldet

Daniel Wass roser Danmark for at modstå presset mod Tjekkiet, og nu drømmer han om fuld EM-gevinst

Daniel Wass var stolt af Danmarks præstation mod Tjekkiet.

Lørdagens sejr over Tjekkiet bragte det danske fodboldlandshold et skridt tættere på en gentagelse af EM-triumfen i 1992, og præstationen har boostet selvtilliden i den danske trup.

Efter 2-1-sejren i Baku fortæller Daniel Wass, at det hele tiden har været målet at nå semifinalen på Wembley, hvor Danmark slog England i Nations League sidste år.

Han tror sågar på, at Danmark kan gå hele vejen og vinde finalen.

- Ja, det skal man tro på. Vi har så meget tro på os selv, siger Daniel Wass.

Skal vinde kampen

Martin Braithwaite har ligesom Daniel Wass haft som målsætning at nå langt i turneringen.

- Jeg har sagt mange gange inden turneringen, at jeg troede på det. Nu er det semifinalen, og nu handler det om at gøre alt for at vinde den kamp, siger Braithwaite, som ikke vil tale om mulighederne for EM-guld.

Efter opgøret tog Kasper Schmeichel ordet i omklædningsrummet, hvor stemningen var elektrisk, fortæller Daniel Wass.

- Scenerne er fantastiske. Drengene er glade, og der er helt fantastisk stemning, siger Daniel Wass.

En stor præstation

Valencia-spilleren kom ind i anden halvleg af opgøret, og han kunne fra bænken se Danmark komme foran 2-0 i første halvleg.

Kort inde i anden halvleg reducerede Tjekkiet, og Wass ser det som en stor præstation, at Danmark modstod presset.

- Vi vidste, det var en svær kamp. I anden halvleg var det vigtigt at holde intensiteten oppe, og det var ikke en del af planen, at de skulle score. Men vi holdt den hjem, og det viser så meget om det her hold.

Tager arbejdshandskerne på

- Vi har så meget holdånd, og det betyder meget, at vi kan køre kampe hjem, hvor vi ikke er bedst, siger Daniel Wass.

Martin Braithwaite knoklede i kampens samtlige minutter, og han er ikke bleg for at afsløre, at han er en træt mand.

- Det var en hård kamp, men man skal ikke være for fin til at tage arbejdshandskerne på. Jeg arbejder for holdet, vi hjælper hinanden, og selv om der er modgang, handler det om at fortsætte med at løbe, siger Braithwaite, som forsikrer, at han er klar til at spille semifinalen om fire dage.

- Hvis du har brækket benet, er det pludselig helet. Du er klar, hvis du skal spille EM-semifinale.

Sådan er det gået Danmark i knockout-kampene ved VM- og EM-slutrunderne

EM:

1984: Danmark taber til værtsnationen Frankrig i gruppespillet, men bliver nummer to i puljen. Der er kun otte hold med - fire går videre. Så i semifinalen møder vi Spanien. Kampen ender 1-1 i ordinær spilletid og skal afgøres i straffesparkskonkurrence. Her er Preben Elkjær den eneste, der brænder, og det betyder, at vi ryger ud. Da man ikke spiller om bronze i 1984, bliver Danmark delt 3'er med Portugal.

1992: Det år er der sikkert rigtig mange danskere, der husker. Efter at have slået franskmændene i sidste spillerunde i gruppespillet går vi videre på en andenplads bag værterne fra Sverige. Vores semifinale mod Holland skal ud i straffesparkskonkurrence, og denne gang er vi bedre end i 1984. Kim Christofte sparker det sidste spark, der sender os i finalen. Her slår vi Tyskland med 2-0. Det er Danmarks eneste sejr ved en EM- eller VM-slutrunde nogensinde.

2004: Denne gang var 16 hold kvalificeret til slutrunden i Portugal. Danmark bliver 2'er i sin pulje og møder Tjekkiet i kvartfinalen. Her taber vi stort med 0-3.

VM:

1986: Danmark vinder alle sine tre puljekampe og skal møde Spanien i ottendedelsfinalen. Jesper Olsen bringer os på 1-0, men forærer spanierne målet til 1-1. Danmark taber 1-5.

1998: Vi bliver nummer to i puljen, hvor vi taber til værterne fra Frankrig. I ottendedelsfinalen smadrer vi Nigeria med 4-1 og møder Brasilien i kvartfinalen. Her taber vi en meget lige kamp med 2-3.

2002: Danmark bliver nummer et i puljen, hvor vi blandt andre slår de forsvarende verdensmestre fra Frankrig. Desværre løber vi ind i et engelsk landshold, der er langt bedre. Vi taber 0-3.

2018: Her bliver vi nummer to i puljen, hvor vi vinder over Peru og spiller uafgjort med Australien og de senere verdensmestre Frankrig. I ottendedelsfinalen mod Kroatien kommer vi foran efter to minutter. Kroaterne udligner og kampen går hele vejen til straffesparkskonkurrence. Her brænder både Christian Eriksen, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen, og Danmark ryger ud til de senere sølvvindere.