Trumps advokater er klar med forsvaret

Trump sendte tilhængere mod Kongressen "som en ladt kanon", mener demokrater. Ytringsfrihed, svarer advokater

USA’s daværende præsident, Donald Trump, holdt 6. januar en tale for sine tilhængere, hvor han opfordrede dem til at gå mod Kongressen. Det tog mange af dem tilsyneladende som et signal om at trænge ind i bygningen og forsøge at forhindre den formelle godkendelse af Joe Bidens valgsejr. Foto: Jim Bourg/Reuters
Udgivet Opdateret

Advokater for USA’s tidligere præsident Donald Trump afviser, at han har opildnet til stormen mod Kongressen i Washington 6. januar.

Forfatningen beskytter hans ytringsfrihed til at diskutere “suspekte” valgresultater, hævder de i en skrivelse, en uge inden at rigsretssagen indledes i Senatet.

Desuden kan han slet ikke stilles for en rigsret som civil, mener de.

Demokrater har sagt deres

Kort forinden havde demokratiske politikere fremlagt deres argumenter. Her sagde de, at Trump opildnede sine tilhængere og rettede dem “som en ladt kanon” mod kongresbygningen.

Derved bragte han alles liv i fare, mener de.

– I et alvorligt svigt mod sin ed opildnede præsident Trump en voldelig menneskemængde til at angribe USA’s Kongres under fællesseancen og dermed forhindre godkendelsen af Joe Biden som vinder af præsidentvalget, siger de demokratiske politikere, som Jamie Raskin står i spidsen for.

Rigsretssagen mod Trump går i gang i Senatet i næste uge. Men tirsdag indgav parterne deres processkrift i sagen.

Advokater sagde stop

Med offentliggørelsen af argumentet for, hvorfor Trump ikke kan dømmes ved rigsretssag, har hans advokater opnået noget, flere advokater før dem ikke formåede.

Som Newsbreak.dk har skrevet tidligere, har flere advokater opgivet at forsvare den tidligere præsident ved rigsretssag, grundet uenighed om hvordan, hvordan forsvaret skal skrues sammen.

Trump havde angiveligt et krav til de advokater, der sagde stop, de ikke ønskede at honorere. I stedet for at fokusere på at bestride, hvorvidt det overhovedet er lovligt at dømme en forhenværende præsident for handlinger begået, mens vedkommende var præsident, var Trumps fokus altså et andet.

Han ville have advokaterne til at tale om valgsvindel, og han var, ifølge CNN, ikke interesseret i at fokusere på andet end valgsvindel.

Donald Trump er anklaget for kriminelle handlinger, mens hans bestred præsidentposten.

Han anklages for at have svækket USA’s og den amerikanske regerings sikkerhed ved i en tale at opildne tilhængere til opstand, kort før en del af dem stormede Kongressen og trængte ind i bygningen 6. januar.

Rigsretssagen i Senatet ventes at begynde den anden uge i februar.

Powered by Labrador CMS