Ukrudtsmiddel fundet i drikkevand

Pesticidet Chloridazon fundet i drikkevand - problemet kan være landsdækkende.

I to tilfælde har man opdaget et ukrudtsmiddel i drikekvandet i Odense. Foto: Colourbox,
Udgivet Opdateret

Dalumværket i Odense tages ud af drift, da der er fundet rester af pesticidet Chloridazon i det vand, værket leverer ud til forbrugerne, samt i nogle af de boringer, der forsyner vandværket.
Det oplyser VandCenterSyd i dag til DR.

– Det er ikke noget, vi tidligere har testet for, og derfor er det en skam, at vi går ud og finder det her på egen hånd, siger driftschef i VandCenterSyd, Andreas Basset, til DR.

Ifølge DR må vandet til forbrugerne ikke indeholde mere end 0,1 mikrogram/l af stoffet, men er målt til 0,14 mikrogram/l.

Stoffet desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af chloridazon, der i dag er forbudt i Danmark.

Det er et ukrudtsmiddel, der tidligere har været anvendt i produktionen af roer, rødbeder og løg, men været forbudt herhjemme siden 1996.

Opdaget ved en tilfældighed

Vandværkerne er ikke forpligtet til at teste for netop dét pesticide, så det det er et tilfælde, at man i det hele taget opdagede forureningen.

– Jeg har selvfølgelig en bekymring for, at det er et landsdækkende problem, siger Andreas Basset.

Ifølge VandCenterSyd har Styrelsen for Patientsikkerhed i lignende sager vurderet, at der for stoffet desphenyl-chloridazon skal være langt større koncentrationer af pesticid i vandet end de aktuelle fund, før det er sundhedsfarligt.

Flere sager

I sidste uge blev Lindvedværket i Odense lukket, da koncentrationen af desphenyl-chloridazon her lå på 0,49 mikrogram/l. Samtidig kender DR til aktuelle fund i flere andre kommuner både i Jylland og på Sjælland.

I Odense har VandCenter Syd onsdag omlagt driften, så Lindvedværket igen kan levere vand, der lever op til grænseværdien og startet produktionen op igen.

Dalumværket er torsdag endnu ude af drift.

Kilde: DR.

Powered by Labrador CMS