Unge i bizar farlig leg – besvimer for sjov

Udgivet Opdateret

En ny dille vinder indpas i Danmark. En såkaldt besvimelsesleg, hvor unge tvinger sig selv til at besvime for at føle det sus, det giver. Det kan være farligt, siger eksperter.

Ved hjælp af hyperventilation, slag i brystet og at rejse sig hurtigt op, fremprovokerer unge i hele verden besvimelser – formentlig for at prøve det sus, det kan give, når man besvimer.

Men det er ikke bare for sjov. Det kan nemlig være farligt, fortæller to eksperter til Videnskab.dk.

Det er dog ikke besvimelsen i sig selv, der er decideret farlig.

– Når blodet kommer tilbage til hjertet og hjernen, så går der ikke lang tid, før man har det godt igen. Problemet kan være, ligesom hvis man sprang ud fra Rundetårn: den hårde opbremsning, fortæller Niels Secher, der er klinisk professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Rigshospitalet.

Falder og slår sig

Det, der kan være farligt for udøvere af den morbide leg, er, hvis man falder og slår sig under selve besvimelsen.

– Det er ikke i sig selv farligt at besvime, hvis man kommer ned at ligge og ikke slår sig. Jeg vil dog ikke anbefale legen. Det er jo en lille overbelastning af kroppen at være i blodmangel og derfor ikke ligefrem sundt, siger Olaf Paulson. Han er professor og overlæge ved Rigshospitalet.

Videnskab.dk har talt med de to eksperter på foranledning af en bekymret mor, der opdagede, at datterens kammerater foretog sig besvimelser i sjov. Som den ovenstående danske Youtube-video viser, så ser det særdeles voldsomt ud.

Powered by Labrador CMS