USAs største kaution: Se det svimlende beløb her

Tallet er så stort, at det ikke kan indskrives i fængslets database

Det ser ikke ud til, at Antonio Marquis Willis kommer ud af fængsel lige foreløbig.Foto: Bell County Jail
Foto: Bell County Jail

Udgivet Opdateret

En 25-årig mand er i fængsel for mord, og han kommer ikke ud lige foreløbig.

Antonio Marquis Willis er lige nu i fængsel med en kaution på svimlende 28 milliarder kroner. Det er så stort et beløb, at det lader til at være landets største kaution nogensinde. Den er så stor, den ikke kan indskrives i Texas-fængslets system. Det skriver lokalmediet Killeen Daily Herald.

Melder sig selv til politiet

Men hvad er det så, Willis har gjort, der har fortjent ham den kæmpe kaution? Jo, Willis er mistænkt i at have skudt og dræbt en mand den 22. december.

Willis skulle eftersigende have skudt Donte Samuels ved et hjem i Killeen, Texas. Samuels dukkede op ved hjemmet tre gange. Den tredje gang skød Willis ham efter at have åbnet døren og fortalt Samuels, at han skulle gå.

Torsdag meldte Willis sig selv til politiet, efter han blev udpeget som mistænkt i mordet af Killeen politi.

Det er ulovligt

Det er dommeren Claudia Brown, der står bag den historiske kaution. Den er så stor, at den ikke kan skrives ind i fængselssystemet, som kun går til 999.999.999 dollar svarende til 6,9 milliarder kroner. Willis skal også betale for sin arrestordre, som koster 6948 kroner, inden han slipper ud af fængslet.

Kaution er sat for at sikre, at den anklagede dukker op i retten, men også for at beskytte offentligheden. Den tiltalte kan nemlig ikke få kautionen tilbage, hvis personen ikke møder op i retten. Den skal derimod ikke være en straf. Det mener Michael White, der er advokat i Bell County, er tilfældet her.

– Den her dommer misbruger kautionen i et forsøg på at få omtale i stedet for at sætte en retfærdig kaution, som loven kræver. Det er en hån mod systemet og gør hende til grin, siger White.

– Kautionen skal sættes på det mindste beløb muligt, som stadig opnår de to mål, siger en anden lokal advokat Jeff Parker.

Han mener, der skal indsendes en klage, da den 28 milliarder kroner store kaution er grundlovsstridig.

Største kaution nogensinde

Et advokatfirma i Fresno, Californinen lavede en liste i marts 2015 over de 12 højeste kautioner i USAs historie.

På førstepladsen var en 20,8 milliarder stor kaution, der blev sat i en retssag i 2003 mod en New York-arvingen, Robert Durst.

Durst var tiltalt for mordet på sin nabo, selvom han senere blev frikendt. Efter han blev frikendt, blev Durst tilbageholdt i fængslet for ikke at betale kaution samt at manipulere med beviserne.

Kautionen blev sat på 6,9 milliarder for ikke at betale kaution. For den oprindelige tiltale blev kautionen sat til 13,9 milliarder kaution. Det gav en samlet kaution på 20,8 milliarder kroner. I en appel blev kautionen dog sat ned, da den blev kaldt overdreven og grundlovsstridig.

Kan måske komme ud af fængsel

I USAs forfatning står der, at kautionen ikke bevidst må sættes for højt for at holde de anklagede i fængsel. Den eneste måde at få nedsat kautionen er ved en høring omkring kautionen, eller hvis der bliver lavet en aftale mellem anklager og forsvarer.

Willis’ advokat, Billy Ray Hall Jr, vil forsøge sig med en høring. Han har fået sat kautioner meget lavere for mord, så han er sikker på, at den vil blive nedsat. Men han ved ikke, om den vil blive sat nok ned, til at hans klient kan betale og komme ud af fængsel.

– Det er den højeste kaution, jeg nogensinde har set, siger Hall.

Powered by Labrador CMS