Vækker utryghed hos forældre

Der må igen være op til 30 elever i hver klasse, og det skaber utryghed hos fire ud af fem forældre, viser en ny undersøgelse ifølge Politiken Skoleliv.

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Politiken.

I denne uge pakker eleverne landet over skoletasken til første skoledag, og for første gang siden coronaen for alvor bed fra sig, må der igen være op til 30 elever i hver klasse.

Det siger Undervisningsministeriets nye retningslinjer, som giver skolerne mulighed for at fravige afstandskravet på en meter.

Men forældrene er umiddelbart ikke begejstret for retningslinjerne. Det viser en undersøgelse fra YouGov, som er foretaget for rådgivningsvirksomheden Rambøll, ifølge Politiken Skoleliv. Den viser, at de nye regler skaber utryghed hos mange forældre.

Således er 82 procent af de adspurgte 1.012 forældre i en eller anden grad bekymret for, at deres barn bliver smittet med corona. Blot 16 procent af alle adspurgte forældre svarer, at de slet ikke er bekymret.

Fire ud af fem forældre er bekymret for skolestarten under corona. (Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix)
Fire ud af fem forældre er bekymret for skolestarten under corona. (Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix)

Undersøgelsen viser også, at 22 procent af forældrene er i tvivl om, hvad deres børn kan gøre for at undgå at blive smittet.

Men der er noget, som skolerne kan gøre. Videnskaben læner mere og mere imod, at corona kan smitte gennem luften. Det fik i sidste uge tre fremtrædende danske eksperter til at anbefale, at man især i skoler går meget op i udluftning.

Skal huske at lufte ud

Indeklimaekspert hos Rambøll Niels Skals siger, at det er vigtigt, at man på skolerne bliver endnu bedre til systematisk at lufte ud og holde fast i de gode rutiner for god hygiejne.

Han peger på, at skolerne er særligt udfordrede, når virus kan overføres gennem luften.

-9 ud af 10 skoler er bygget før 1970, hvor der ikke var krav om ventilation, og pladsen i mange klasser er trang. Og det er ikke de bedste rammer for en pandemi, hvor vi har lært at afstand er vigtigt, siger Niels Skals.

Han opfordrer til, at man får taget fat i indeklima-problemet, som er en dyr fornøjelse, men som betaler sig tilbage på den lange bane.

– Mange af vores skolebygninger er slet ikke gearet til den nye virkelighed, som pandemien har ført med sig, og derfor kan man kun håbe på, at denne coronavirus bliver et afsæt for, at der bliver gjort noget ved den ringe stand som indeklimaet er i på langt de fleste skoler.

Powered by Labrador CMS