Værd at vide: Før du lejer din bil ud

Er bilen involveret i en ulykke, mens den er udlejet, kan det blive uforholdsmæssigt dyrt, hvis ikke man har styr på forsikringsbetingelserne.

Ved en eventuel skade kan det blive dyrere, hvis føreren er under en aldersgrænse, som forsikringsselskabet har fastsat. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
Ved en eventuel skade kan det blive dyrere, hvis føreren er under en aldersgrænse, som forsikringsselskabet har fastsat. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
Udgivet Opdateret

At leje bilen ud giver mulighed for at tjene nogle ekstra skillinger, når den ellers bare ville stå og samle støv.

Men der er også nogle problemstillinger, der er værd at overveje i forbindelse med udlejningen.

Derfor skal man først og fremmest sikre sig, at forsikringsselskabet også er villige til at dække ved skader, der sker under udlejningen, siger Anja Lintrup Sørensen, som er konsulent hos Forsikringsoplysningen.

– Man skal give forsikringsselskabet besked om, at man lejlighedsvist lejer bilen ud. Ellers risikerer man, at der ikke er dækning, hvis der sker uheld, fortæller hun.

Bilen er som udgangspunkt indregistreret som enten privat eller udlejning – og vil være forsikret som sådan.

Er en bil indregistreret til privat kørsel, dækker forsikringen normalt ikke skader, der sker under udlejning.

Når man forhører sig hos forsikringen, om de dækker ved udlejning, kan man i så fald risikere, at forsikringspræmien skal sættes op for at tage højde for den øgede risiko.

Hvilken forsikring dækker?

Det er altid bilens kasko- og ansvarsforsikring, der dækker ved skader. Det vil sige, at forsikringen følger bilen og ikke den, der nu engang kører bilen. Det fortæller Michael Ern Nielsen, som er jurist hos FDM.

– Hvis der kommer en skade på bilen, er det forsikringstageren, der skal betale selvrisikoen. Det kan man ikke rigtig komme uden om. Men man kan prøve at lave en specifik aftale med den, der lejer bilen, om, at de dækker den, siger Michael Ern Nielsen.

Han råder til, at man får sådan en aftale på skrift. Ellers kan man faktisk ikke gøre noget gældende over for lejeren af bilen. Medmindre de decideret har gjort sig erstatningsansvarlige ved at handle helt hasarderet, tilføjer han.

Man skal også være opmærksom på, at hvis der sker en skade, mens bilen er udlejet, kan førerens alder få betydning for en eventuel erstatning.

– I nogle tilfælde er selvrisikoen højere, hvis personen, der kører, er under en hvis aldersgrænse. Tit vil selvrisikoen være dobbelt så høj, siger juristen.

Aldersgrænsen varierer fra selskab til selskab.

Hvad forsikringer angår, er det også værd at nævne, at din bil skal være forsikret korrekt. Siden årsskiftet har det været muligt for staten at udstede dagbøder til glemsomme bilister, der ikke har styr på den del af ejerforholdet.

Det kan du læse mere om her:

Bilforsikring: Sådan undgår du at rende ind i en dyr bøde

Kilde til billedtekster: Jurist Michael Ern Nielsen fra FDM.

Powered by Labrador CMS