Værste epidemi i 15 år hærger: Styrelse overvejer nye tiltag

En epidemi af kighoste ramte i efteråret 2016. Nu ser det ud til, at epidemien er ved at aftage.

Kighoste er især foralig for helt små børn. Klik videre i gelleriet og se, hvilke symptomer der er tegn på kighoste. Foto: Scanpix
Kighoste er især foralig for helt små børn. Klik videre i gelleriet og se, hvilke symptomer der er tegn på kighoste. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

I 2016 blev Danmark ramt af et voldsomt udbrud af kighoste.

Sidste år fik 2.086 personer konstateret den smitsomme sygdom. Det er over dobbelt så mange som de to foregående år. Det er første gang siden år 2002, at der er blevet konstateret en epidemi af sygdommen.

Nu ser epidemien dog ud til at være ved at blæse over. Det fortæller afdelingslæge ved Statens Serum Institut Peter Henrik Andersen til Newbsreak.dk.

– Siden februar er forekomsten faldet, siger han.

Niveauet er dog stadig lidt højere end det normale gennemsnit, men man forventer, at faldet vil fortsætte.

I sommeren 2016 så Statens Serum Institut den første stigning i antallet af kighostetilfælde. I november 2016 blev det officielt erklæret som en epidemi. Faktisk er det usædvanligt, at der er gået så lang tid mellem større udbrud af sygdommen. I de fleste lande ser man, at der sker en markant stigning af kighoste mellem hvert tredje og hvert femte år.

– Vi har været begunstiget i Danmark af, at der ikke har været en egentlig epidemi siden 2002. Så vi har egentlig haft en lang periode, hvor der har været ro på kighosten, siger Peter Henrik Andersen.

Han kan ikke sige, hvorfor epidemien brød ud sidste år.

Vaccine til gravide

Myndighederne vil nu undersøge, hvordan man kan forebygge endnu bedre mod sygdommen. I september nedsatte Sundhedsstyrelsen en arbejdsgruppe, der skal undersøge, hvordan man kan forbedre kontrollen af kighoste hos spædbørn. Der bliver vaccineret mod kighoste, når barnet er tre og fem måneder gammelt, men det er først ved den anden vaccine, at barnet er nogenlunde beskyttet mod sygdommen.

– Det er vigtigt, at børnene får deres vaccination til tiden, så man ikke er ubeskyttet længere tid end nødvendigt, understreger Peter Henrik Andersen.

Andre steder har man haft succes med nye måder at beskytte helt små spædbørn på.

– En af de måder, man i udlandet – for eksempel i England og USA – har  tacklet det på, er at man har tilbudt en vaccine til gravide kvinder. Vaccinen gør, at moren danner antistoffer, så hun er beskyttet, men det gør også, at antistofferne i moderens blod bliver overført via moderkagen til barnet inden fødslen, så barnet også er mere beskyttet i de første måneder efter fødslen, siger Peter Henrik Andersen.

Farlig for spædbørn

Det er nemlig især i de første levemåneder, at kighoste kan være alvorlig. Her kan sygdommen betyde, at barnet får svært ved at trække vejret under de langvarige hosteanfald, og barnet kan i sidste ende risikere at få alvorlige hjerneskader eller dø af iltmangel. Der er dog ikke registreret dødsfald eller alvorlige skader som følge af kighoste i 2016.

Hos lidt større børn og voksne har sygdommen normalt ikke alvorlige konsekvenser, men den kan give en lang periode med voldsomme hosteanfald, der kan være stærkt ubehagelige.

– Der er faktisk registreret tilfælde, hvor personer har fået brækkede ribben som følge af hosteananfaldene, siger Peter Henrik Andersen.

Kighoste

null

Statens Serum Institut forventer nu, at der vil gå i hvert fald et par år, før vi ser en ny kighosteepidemi.

 

Powered by Labrador CMS