Værste svampesygdom i 35 år: -Helt vildt det her

Landmænd står til store tab efter svampeangreb.

Udgivet Opdateret

Hvedemarkerne er flere steder rundt om i Danmark lige nu angrebet af svampesygdommen “gulrust”. Det skriver DR Syd.

Det er flere årtier siden, at svampesygdommen sidst var så voldsom i Danmark. Men nu er svampen tilbage, og den er trængt ind i flere slags hvede.

– Der er tale om en aggressiv svamp, og vi ser den over hele landet. Sidst, det var så omfattende, var for 35 år siden, siger planterådgiver hos landbrugsrådgivningen Sagro Finn Poulsen til DR Syd.

Den hvede, der står på de danske marker, bliver i stor stil brugt til grisefoder, og landmændene, der har fået “gulrust” i deres hvede, kan derfor se frem til store tab.

– Det er jo kæmpe tab, man mister på den måde. For nogle landmænd kan tabet løbe op i mellem 4.000 og 5.000 kroner pr. hektar, og så er der underskud med det samme, siger Finn Poulsen.

Landmand Jan Skovfoged Jensen ved Nørre Nebel i Vestjylland er én af dem, der har hvedemarker, der er hårdt ramt.

– Det er helt vildt det her. Jeg har ikke oplevet noget lignende før, så det er ret voldsomt. Det er omkring 40 hektarer hos mig, det er gået ud over. Og det er små 200.000 kroner, som jeg mister, siger han.

Allerede i maj slog Landbrugsavisen alarm efter meldinger om kraftige angreb af gulrust i hvede-sorterne Benchmark, Kalmar og Sheriff.

Gulrust

null

Her fremgik det, at der er fundet kraftige angreb sted i de fleste landsdele, men flest meldinger er kommet fra Syd- og Østjylland. I de værste tilfælde kan der ses gule områder på afstand, skrev avisen.

Powered by Labrador CMS