Vanvidsbilist dræbte tre: Her er dommen

En 26-årig mand havde øjnene på speedometeret, da han med al for høj fart ramte en bil med tre ved Bogense.

Udgivet Opdateret

Det koster en 26-årig mand tre års fængsel og en frakendelse af kørekortet i ti år, at han 28. juni var skyld i en ulykke, der kostede tre mennesker livet.

Det har Retten i Odense afgjort fredag.

Retten fastslår, at der var tale om særlig hensynsløs kørsel. Den 26-årige Nicolai Bjerre Poulsen kørte al for hurtigt og kørte med en for høj alkoholpromille.

Ulykken skete cirka klokken 20.35 ved et T-kryds mellem Odensevej og Assensvej ved Bogense på Nordfyn.

Nicolai Bjerre Poulsen ramte med mindst 154 kilometer i timen en forankørende bil, der var drejet ind på landevejen fra en sidevej og derfor kørte langsomt.

Anders Foghs medarbejder dræbt

Alle tre i den forankørende bil blev dræbt. Det var Mads Hoppe, som var tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) nære medarbejder, samt Mads Hoppes mor og faster.

En bilinspektør, som har undersøgt ulykken, har fastslået, at den 26-årige ikke havde ramt den anden bil, hvis han havde været opmærksom eller havde overholdt fartgrænsen.

Nicolai Bjerre Poulsen har i retten erkendt farten, men han har nægtet, at promillen var over det tilladte. Han havde en ven med i bilen og så ikke den forankørende bil. Han havde øjnene på bilens speedometer.

– Jeg havde sådan set set, at den først holder der, så kigger jeg ned på speedometeret, og så råber min kammerat pludselig: “Hvad laver de der?” Så bremser jeg. Jeg kan ikke undvige den, siger den 26-årige i retten.

Anklager Kirsten Flummer fortalte i retten, at han var uopmærksom.

– Han havde sin opmærksomhed på sin egen vanvittige høje fart, sagde hun.

Havde drukket

Tidligere den søndag havde den 26-årige drukket flere øl, mener retten. Om aftenen drak han tre øl på værtshuset Røde Kro i Bogense, inden han og vennen efter cirka halvanden time kørte mod Søndersø for at få mad.

På vejen nåede den 26-årige også at køre 105 kilometer i timen i en byzone Bogense, inden han gassede endnu mere op inden ulykken.

Efter sammenstødet flygtede han.

Han blev anholdt efter cirka to en halv time. Her var hans promille i en alkometertest på 0,76. Senere på hospitalet blev den målt til 0,47.

Idømt stor erstatning

I retten har han fortalt, at han drak efter ulykken – altså inden anholdelsen. Men den forklaring tror domsmandsretten ikke på. Den mener, at det er bevist, at han var påvirket over det tilladte ved ulykken.

Fredagens retsmøde fulgte flere af de dræbtes pårørende på tilhørerrækkerne.

Dommeren i sagen har afgjort, at Nicolai Bjerre Poulsen samlet skal betale lidt over en million kroner i erstatning til de pårørende.

Han har nu to uger til at overveje, om han vil anke dommen.

Sagen kort

  • Den 21. november 2018 sker en alvorlig frontalulykke på Tarm Landevej nord for Grindsted. Her kører en varebil fra et fragtfirma sammen med en personbil af mærket Ford.
    I personbilen sidder et ældre ægtepar. I varebilen en 30-årig chauffør. Føreren af personbilen – 70-årige Johannes Kjær Jensen – omkom på stedet, mens konen, 68-årige Hanne Kjær Jensen, døde den 15. januar 2019 efter et sygdomsforløb med komplikationer.
    Det kommer senere frem i Retten, at hendes tarme og nervesystem er voldsomt medtaget.
  • Den 25. januar 2019 bliver ægteparret begravet, og 430 deltager i bisættelsen. Newsbreak.dk var med. På det tidspunkt, vil politiet ikke oplyse, om der er sket en sigtelse i sagen, men oplyser kun, at sagen er færdig-efterforsket.
  • I september 2019 bliver det offentliggjort, at den nu 31-årige mand er blevet tiltalt for to tilfælde af uagtsomt manddrab og overtrædelse af færdselsloven, fordi han ifølge anklagemyndigheden har kørt i modsatte vejbane.
  • Sagen begynder ved Retten i Kolding den 1. oktober, hvor flere deltajer om sagen kommer frem. Blandt andet nægter den tiltalte sig skyldig og giver som forklaring, at han får et blackout. På grund af et vidne, der ikke er mødt op, udsættes sagen.
  • Den 23. oktober afhøres vidnet, og der gives dokumentation og afsluttende bemærkninger. Anklageren fastholder påstand om betinget fængsel på grund af omfanget af ulykken og det tilfælde, at tiltalte tidligere er dømt og frakendt førerretten i sag om uagtsom legemsbeskadigelse. Den falder også dom den 23. oktober.

Kilde: Newsbreak.dk

Skærpende omstændigheder ved uagtsomt manddrab

Selv når der i sager om uagtsomt manddrab er tale om skærpende omstændigheder, er det sjældent – hvis det overhovedet er sket – at strafferammen udnyttes fuldt ud.

Den hårdeste danske dom for overtrædelse af straffelovens paragraf 241, Newsbreak.dk har kunnet finde, er en dom på fire og et halvt års fængsel fra 2014.

Her kom en bilist blæsende ad H.C. Andersens Boulevard i København med mindst 91 kilometer i timen og med både alkohol og hash i blodet. Hans promille blev senere målt til at have været 1,01.

I fodgængerovergangen ved Tivoli ramte bilen en 46-årig kvinde, der blev slynget 50 meter ned ad vejen og døde få minutter senere.

– Det er en markant skærpelse i forhold til tidligere domme. Normalt er der blevet givet maks tre års fængsel, udtalte Anne Birgitte Stürup, der var anklager på sagen dengang.

Ifølge advokatfirmaet Hviid Advokater er den normale strafudmåling, selv under skærpende omstændigheder, dog langt lavere:

“Uagtsomt manddrab i forbindelse med spirituskørsel udløser ud fra retspraksis som udgangspunkt en straf mellem 6-8 måneders fængsel, men det kan variere i både op- og nedadgående retning alt efter omstændighederne i den konkrete sag. Uagtsomt manddrab i trafikken i øvrigt medfører i de fleste tilfælde bødestraf.”

Powered by Labrador CMS