Varsling: Sirener får ny betydning

Nu er der nye toner fra sirenerne på tagene. Se her hvad de betyder.

Udgivet Opdateret

Sirenevarsling i Danmark ændres fra og med 30. august 2017. Se til hvad over artiklen.

For efterhånden mange år siden kunne danskerne hver dag høre varslingssirenerne blive afprøvet klokken 12 hver onsdag.

Det antal blev i starten af 1990’erne reduceret til en enkelt afprøvning; nemlig den første onsdag i maj.

Nu er der nye toner – bogstaveligt talt. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Du kender primært sirenerne fra den årlige test i begyndelsen af maj – og de fleste ved godt, at de kun hyler, når der er fare på færde. Men hvad betyder sirenevarslet mere præcist?

Indtil nu har sirenerne betydet, at man skulle gå inden døre, lukke døre, vinduer og ventilationsanlæg og søge information hos DR eller TV2. Det bliver ændret nu.

Den ændring, og de nye toners betydning, kan du se i galleriet over artiklen.

Sirenevarsling med enklere budskab

Der er flere årsager til, at betydningen af sirenesignalet opdateres. Hovedårsagen er, at budskabet bliver enklere og nemmere at huske. Og så har delen om ventilationsanlæggene givet anledning til forvirring i årenes løb.

– Sirenevarsling er en af vores muligheder for hurtigt at oplyse befolkningen om, at der sker noget ekstraordinært, og at de bør holde sig orienteret og følge myndighedernes anvisninger. Jo enklere betydningen af signalet er, jo større er chancen for, at folk gør det rigtige, hvis de hører sirenerne, oplyser vicepolitiinspektør Per Jensen fra Rigspolitiet i meddelelsen.

Sirenerne kan anvendes i situationer, hvor der er akut livsfare for et større antal mennesker.

Hvis sirenerne tages i brug, udsender myndighederne altid i umiddelbar forlængelse en beredskabsmeddelelse via blandt andre Twitter, DR og TV2 med information om, hvordan man skal forholde sig i den konkrete situation.

Sirenevarsling siden 1951

Danmarks nuværende elektroniske varslingssirener blev implementeret i starten af 1990’erne. Det tidligere system var blandt andet sat i verden for at kunne varsle for luftangreb. Det nuværende system bruges ved større kriser og katastrofer, hvor der kan være umiddelbar livsfare.

Sirenevarsling og beredskabsmeddelelser indgår i den vifte af værktøjer, myndighederne kan tage i brug for at advare befolkningen.

Om sirenerne

* Sirenerne afprøves første onsdag i maj.

* Frem til november 1993 blev sirenerne afprøvet hver eneste onsdag. Herefter blev de erstattet af de årlige afprøvninger, som vi kender det i dag.

* Varslingssignalerne blev indført i 1951, og dengang blev de afprøvet hver uge. I de første 17 år blev de testet hver lørdag klokken 12, men siden blev de rykket til onsdag.

* Der er op 1078 sirener over hele landet.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Andre kommunikationskanaler er hjemmesider, sociale medier, pressen, app’en Mobilvarsling, politiets højttalervogne og – i særlige tilfælde – at gå fra dør til dør.

Powered by Labrador CMS