Vejarbejder skiltet dårligt: Skyld i ulykker

Dårlig skiltning ved vejarbejder er skyld i ulykker, oplyser FDM, der undersøgt skiltningen ved flere vejarbejder.

Udgivet Opdateret

FDM har foretaget flere besøg ved vejarbejder i hovedstadsområdet, som har vist sig at være fejlagtige, forvirrende og i værste tilfælde direkte ulovlige. Det skriver FDM i en pressemeddelelse.

I værste tilfælde kan den dårlige skiltning være skyld i en ulykke. Faktisk er dårlig skiltning en medvirkende faktor i hver femte uheld.

Når det kommer til statsveje er det Vejdirektoratet, der har ansvaret for, at skiltningen er så god som den kan være. Det sikrer de sig ved at føre tilsyn.

For dårlig skiltning

FDM har undersøgt flere vejarbejder i Hovedstadsområdet, hvor organisationen har oplevet, at skiltningen ikke fungerede.

Ved et vejarbejde blev bilisterne mødt med modstridende skilte om vognbaneskift og sammenfletning, mens der ved to andre vejarbejder var vejstriber, der ledte bilister ind i en afspærring.

Det er farligt, for det kan føre til ulykker, mener den juridiske konsulent i FDM Dennis Lange.

En fejl

Det er først og fremmest entreprenøren bag vejarbejdet, der har ansvaret for, at skiltningen og afspærringen er korrekt. Desuden har også bygherren et ansvar for at sikre sig, at entreprenøren har udført arbejdet på lovlig vis. Og i sidste ende skal vejmyndigheden i den pågældende kommune, hvor vejarbejdet er, føre tilsyn.

FDM har kontaktet Københavns Kommune, der har ansvaret for vejarbejderne i hovedstaden.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Kommunen oplyser, at de har ført tilsyn med to af de vejarbejder som FDM har besøgt og forklarer, at fejlene med skiltningen skyldes, at kommunen har haft fokus på andre ting. Dog har Københavns Kommune torsdag været i dialog med de pågældende entreprenører om FDM’s fund.

– Alle kan lave fejl, men de fejl, vi fandt ved vejarbejderne, er til at få øje på, så det virker sjusket, at de sker. De er til fare for bilisterne, der risikerer at køre galt. Men de er i den grad også til fare for dem, der arbejder på vejene. Derfor mener vi også, at både entreprenører og myndigheder bør blive bedre til at afmærke vejarbejder og føre bedre tilsyn, siger Dennis Lange i pressemeddelelse.

Vejdirektoratet fører tilsyn

På de større veje som motorveje er det Vejdirektoratet, der har ansvaret. De benytter blandt andet tilsyn for at sikre sig, at skiltningen ved vejarbejder er korrekt.

– Som udgangspunkt oplever vi en tilfredsstillende indsats på den del af de vejarbejder, som vi har ansvaret for. Vi benytter os af løbende tilsyn både af entreprenøren, som står for vejarbejdet, og vores egne tilsyn, siger områdechef ved Vejdirektoratet Søren Andersen til Newsbreak.dk.

Desuden oplyser han også, at Vejdirektoratet benytter sig af vejledninger om standardafspærringer, som de også deler med deres entreprenører, så de sikrer sig, at afspærring er løst på lovlig vis.

Powered by Labrador CMS