Velfærdsløfter fra V afvises af K

Pressefoto
Udgivet Opdateret

Når Lars Løkke Rasmussen (V) freder ydelser som børnecheck og boligstøtte i tilfælde af en borgerlig valgsejr, skal han ikke uden videre tælle de Konservatives mandater med i regnestykket.

Det fastslår gruppeformand Brian Mikkelsen (K), efter den borgerlige statsministerkandidat i søndagens udgave af Jyllands-Posten lover, at man ikke vil pille ved eksempelvis børnecheck og boligstøtte.

»Tænkningen om det moderne kontanthjælpsloft er ikke at gå på jagt efter alle mulige ydelser. Skræmmebilledet om, at nu vil vi nedsætte det ene eller det andet, har ikke noget på sig. Vores udgangspunkt er, at vi har en grundlæggende respekt for de systemer, vi har med fripladsgrænser, boligsikring og det ene og andet og tredje,« siger Lars Løkke Rasmussen til avisen.

Mikkelsen: – Dårlig idé

Brian Mikkelsen ønsker ikke at stå på mål for Løkkes melding:

»Vi synes, at det er en dårlig idé, at man på den måde fastlåser et offentligt system, som trænger til at blive rusket godt og grundigt. Vi har ingen konkrete planer om at skære i nogle af de nævnte ydelser, men vi vil godt se på, hvordan vi gør vores samfund bedre, mere konkurrencedygtigt og mere frit, og derfor skal man ikke låse sig fast på forhånd,« siger han.

DF godt tilfredse

Modsat de Konservative er Dansk Folkeparti godt tilfreds med udtalelserne fra Venstres formand.

»Vi har bestemt heller ikke planer om at skære i de her forskellige ydelser, og det har vi aldrig haft,« siger gruppeformand Peter Skaarup (DF) og uddyber:

»Jeg synes, at det er meget godt, at Venstre forklarer lidt nærmere, hvad der lå i det udspil, man kom med omkring et såkaldt kontanthjælpsloft.«

Brian Mikkelsen medgiver, at der er lagt op til nogle »interessante snakke« efter en eventuel borgerlig valgsejr, når kursen skal fastlægges.

»Venstre er jo blot et af de partier, som er nødt til at være tilstede, hvis der skal være flertal. Så er man nødt til at lytte til de forskellige partier. Vi har fra konservativ side sagt, at vi vil have et samfund, hvor det altid kan betale sig at arbejde, og derfor skal vi have sat en masse skatter og afgifter ned.«

Støjberg: Uenighed til at overvinde

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), mener, at den borgerlige uenighed er til at overvinde.

»Vi har en stor fælles interesse med de Konservative i at gøre det mere attraktivt at arbejde, så jeg tror egentlig ikke, at uenigheden er så stor,« siger hun.

Netop risikoen for uenighed i blå blok er ifølge Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, årsagen til, at Venstre går på listefødder om kontanthjælp og en række andre spørgsmål.

»Jeg tror ikke, at det er frygt for vælgerne, der holder Lars Løkke Rasmussen tilbage her og nu. Jeg tror, at det, der er hans store bekymring, er, at hvis han lægger egentlige regnestykker frem, så frygter han, at hele den politiske debat kommer til at handle om tal og ikke de principper, som han gerne vil have til debat,« siger han og uddyber:

»Så vil han risikere, at de øvrige blå partiledere får meget travlt med at positionere sig og måske også afvise nogle af de idéer, Venstre kommer med. Det vil alt andet lige gøre de kommende forhandlinger om en ny borgerlig regering meget sværere«.

Powered by Labrador CMS