Vi lever længere: Danskerne haler ind på nabolande

Den danske middellevetid er steget med fire år, og gennemsnitsalderen stiger mere end i vores nabolande, viser nye tal. Sundhedsbevidstheden er vokset, lyder det.

Se Ritzau: Danmarks ældste kvinde er død – 110 år. Marie Elisabeth Børsting Jensen i Sevelskovby ved Vinderup er gået bort. Hun blev 110 år og dør som Danmarks pt. ældste person. 5. juni 1904 blev Marie Jensen født i Salling. Som syv-årig fik hun meddelelsen om Titanics forlis af sin skolelærer, og hun har oplevet to verdenkrige. På billederne er hun fotograferet i februar 2014.
Udgivet Opdateret

Den danske middellevetid er steget med fire år, og gennemsnitsalderen stiger mere end i vores nabolande, viser nye tal. Sundhedsbevidstheden er vokset, lyder det.

Går du rundt med en lang to-do-liste over ting, du skal opleve her i livet, så kan du godt glæde dig over, at du er dansker.

Middellevetiden er nemlig steget med fire år, og stiger fortsat mere end i for eksempel Sverige, Norge og Tyskland. Det viser tal fra OECDs sundhedsdata, skriver Danske Regioners analysemagasin Regio.

Helt konkret er der sket en stigning på 3,6 år fra perioden 2000-2013, så den gennemsnitlige dansker bliver 80,4 år i stedet for 76,9 år. For kønnene gælder, at mænd herhjemme i gennemsnit bliver 78,5 år og kvinder 82,7 år.

Tegn på sundhed

Ifølge formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), er den stigende middellevetid i høj grad et udtryk for, at danskernes generelle bevidsthed om sundhed er blevet større. Også sygdoms- og kræftbehandling spiller ind på den længere levetid.

»Behandlingen af potentielt dødelige sygdomme er blevet bedre på en række områder. Eksempelvis viser de seneste tal, at 15.527 danskere døde af kræft i 2012. Det var 14 procent færre end i år 2000. Og det er vel at mærke sket i en periode, hvor 20 procent flere danskere har fået stillet en kræftdiagnose,« siger hun og tilføjer, at også flere hjertepatienter lever længere i dag end tidligere:

»For begge sygdomme gælder det, at regionerne har indført udrednings- og behandlingspakker, så patienterne får specialiseret og systematiseret behandling med nøje tilrettelagte forløb. Og det virker.«

Lever stadig kortere end nabofolk

Mens den danske gennemsnitsalder er steget med 3,6 år, er middellevetiden i eksempelvis Sverige kun steget med 2,3 i år samme periode. I Tyskland er levetiden steget med 2,7 år, mens vores norske naboer i gennemsnit er blevet tre år ældre over perioden. Overordnet lever både svenskerne, tyskerne og nordmændene dog stadig længere end danskerne, der i gennemsnit bliver 80,4 år. Således lever svenskerne i gennemsnit 82 år, nordmændene 81,8 år og tyskerne 80,9 år.

Ifølge professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet har danskernes ryge- og alkoholvaner også noget at gøre med, at Danmark er ved at hale ind på sine nabolande sammenlignet med tidligere.

»Danmark har ligget lidt lavt og tungt, og derfor har vi mere at indhente end de andre OECD-lande. Men der er ting, som går i den rigtige retning herhjemme. Der bliver færre rygere, og der bliver drukket mindre alkohol. Dertil har især behandlingen af hjertesygdomme vist positive fremskridt i de senere år, og det er med til at få den danske middellevealder til at stige og nærme sig de lande, vi gerne vil nå,« siger han.

Powered by Labrador CMS