-Vi røg i shitstorm ved en fejl

Ifølge slagteriet Dan Duck har en fejlagtig kontrolrapport smadret virksomhedens omsætning og omdømme.

-Den fejlbehæftede kontrolrapport har haft katastrofale konsekvenser for os, siger administrerende direktør i Dan Duck Hardy Eskildsen. -Det at få solgt varer nu er ikke op ad bakke. Det er op ad et bjerg. Foto: Thomas Bach Poulsen – DR.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: DR P4 Midt & Vest

På et lagerhotel i Herning ligger 40.000 slagtede ænder på køl.

De skulle for længst have været på julebordet hos danske familier.

Men et stykke papir kom i vejen. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

Sådan udlægger andeslagteriet Dan Duck i Struer en sag, som de netop i dag trækker Fødevarestyrelsen i retten for.

Papiret var en kontrolrapport, som sendte virksomheden ud i en shitstorm få dage før juleaften.

– Vi kæmper for at sikre os, at virksomheden kan overleve, og det gør vi med alt det, vi kan, siger administrerende direktør Hardy Eskildsen til DR P4 Midt & Vest.

Rene hænder

Hele sagen handler om rene hænder.

Kort før jul var der kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen. Det resulterede i en kontrolrapport, hvor der blandt andet stod, at ‘kun lidt under halvdelen’ af medarbejderne vaskede hænder, før de gik i gang med arbejdet.

Men det var ifølge Dan Duck ikke korrekt.

Fødevarestyrelsens kontrollant havde overset, at nogle medarbejdere vaskede hænder ved en anden håndvask.

– Alle vasker altid hænder – ellers bliver de fyret og øjeblikkeligt bortvist, siger direktøren.

Ikke partshøring

Kritikpunktet med uvaskede hænder blev ikke drøftet med slagteriet, før kontrollanten forlod stedet, som reglerne om partshøring ellers foreskriver. Den samlede kontrolrapport blev herefter offentliggjort på Fødevarestyrelsens hjemmeside – også uden at sagen forinden blev drøftet med andeslagteriet.

Derefter røg sagen i pressen – og årets salg af juleænder styrtdykkede. Lige op til den højtid, som ellers plejer at dræne ethvert andeslagteris lagre.

Først 10. januar erkendte Fødevarestyrelsen, at der var sket en fejl. Men da var skaden sket, siger slagteridirektøren.

– Det er ikke godt nok, for der er jo ikke ret mange, der køber juleænder den 10. januar, siger han.

Overrasket

Dan Ducks krav om erstatning kommer bag på Fødevarestyrelsen.

– Vi er en lille smule overraskede over, at det er endt med en stævning, men det er sådan, det er, siger kødkontroldirektør i Fødevarestyrelsen Johan Kjølhede Overgaard til DR P4 Midt & Vest.

Han forklarer, at der skete en menneskelig fejl hos de tilsynsførende, og undskylder, at de ikke fik hørt virksomhedens kommentarer til den manglende håndvask.

– Det har kontrolchefen beklaget over for virksomheden, og det har jeg også gjort. Det var ikke i orden, siger Johan Kjølheden Overgaard, som ellers ikke ønsker at kommentere på den konkrete stævning, før Fødevarestyrelsens jurister har set på sagen.

Bedt om at rette op

Sagen har flere gange været oppe i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, hvor ordførere har afkrævet fødevareminister Mogens Jensen (S) forklaring. Nu har fødevareministeren bedt Fødevarestyrelsen om at rette op.

– Ministeren er ret klar i sin besked til os, og det er vi selvfølgelig nødt til at tage alvorligt, siger kødkontroldirektør Johan Kjølhede Overgaard.

Kødkontrollen indfører et ‘flere øjne’-princip.

Det betyder, at kontrollanterne i højere grad skal under supervision, og samtidig skal en jurist ind over sanktionssager.

Kontrollanterne vil også i højere grad støtte sig til tjekskemaer, når de er ude på virksomhederne.

Når corona-situationen tillader det, skal Kødkontrollens medarbejdere samles og gennemgå retningslinjerne.

Ikke solgt en eneste

Under normale omstændigheder ville andeslagteriet i slutningen af februar i år have afsat 80-85 procent af produktionen til julen 2020. Men da kalenderen viste 1. marts 2020, havde Dan Duck endnu ikke solgt én eneste and.

Selvom Fødevarestyrelsen har erkendt fejlen, klæber sagen til Dan Duck, siger direktøren.

– Butikkerne vil ikke risikere, at de igen står i julesæsonen og ikke kan komme af med de produkter, de har købt ved os.

Skærpet tilsyn

Det hører med til historien, at Dan Duck fra september til december var under skærpet tilsyn af Fødevarestyrelsen, fordi der blev konstateret ekskrement- og tarm-rester på nogle af ænderne.

Her besøgte Fødevarestyrelsen virksomheden 30 gange, og i 80 procent af tilfældene fandt de gødningsforurening på ænderne. Ved hvert besøg blev 100 ænder tjekket, og der blev i gennemsnit fundet rester fra tarme eller ekskrementer på 3 ud af 100 ænder.

Men slagteridirektøren fastholder, at det alene er Fødevarestyrelsens fejl, som har skadet virksomheden.

– Ja, der har været skærpet tilsyn. Men der har hverken været yderligere indskærpelser eller påbud i den sag i løbet af efteråret, og vi er kommet godt i havn med alt det, vi arbejdede med, siger Hardy Eskildsen.

Skræmt væk

Hos Dan Duck henviser de til, at en kødkontrolchef få dage før jul i blandt andet Ekstra Bladet og TV MIDTVEST alligevel var med til at efterlade et indtryk af, at der ikke var styr på tingene hos Dan Duck.

– Det er jo så hårdtslående, at enhver forbruger vil blive skræmt væk. Så der står vi med en kødkontrolchef, der siger en masse forfærdeligt om os, men samtidig havde Fødevarestyrelsen ingen krav om, at vi skulle trække vores produkter tilbage, siger han.

Tidligere hed andeslagteriet i Struer ‘Dansk And’, og her var der i december 2015 problemer med ‘ildelugtende ænder’, som endte hos forbrugerne.

– Men hvad tidligere virksomheder på denne adresse har gjort, skal vi ikke straffes for, siger Hardy Eskildsen.

Hele detailbranchen

Ifølge Dan Ducks advokat, Hans Sønderby, havde Dan Duck før sagen et af de mest enestående kundekartoteker, han har set i sin karriere.

– Dan Duck havde hele den danske detailbranche: Dansk Supermarked, Rema 1000, Lidl, Coop og så videre. Og efterfølgende står virksomheden stort set uden noget som helst. Det er en utrolig ramt virksomhed, vi står med, siger advokat Hans Sønderby.

De seneste 20 år er borgere og virksomheder i stigende grad begyndt at sagsøge det offentlige. Men det er ifølge Frederik Waage, professor i forvaltningsret på Syddansk Universitet, første gang, at Fødevarestyrelsen bliver trukket i retten på grund af fejl i en kontrolrapport.

Kontrolrapporter er et stærkt våben for myndighederne til at sikre, at virksomhederne overholder fødevarelovgivningen, pointerer han.

– Når Fødevarestyrelsen laver en kontrolrapport, som bliver bragt i medierne, så skal oplysningerne være rigtige, fastslår han overfor DR P4 Midt & Vest.

– Det kan være meget indgribende for virksomhederne, hvis de bliver udsat for en negativ omtale på et ikke-korrekt grundlag, siger han.

Det er endnu uvist, hvornår sagen kommer for retten.

Powered by Labrador CMS