Vi tror stadig på den eneste ene

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Findes den eneste ene derude? Ja, mener fire ud af ti danskere i en ny rundspørge, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Her svarer hele 42 procent af de adspurgte, at de tror på den eneste ene i den betydning, at der findes et andet menneske, som de passer bedre sammen med end alle andre i et parforhold.

Det skriver Jyllands-Posten mandag. Flere psykologer, sociologer og parterapeuter vurderer, at vores tro på den eneste ene er baseret på det romantiske ideal om kærligheden, der kan spores tilbage til romantikken, altså begyndelsen af 1800-tallet, hvor især følelserne var i fokus.

Men det er netop også jagten på den eneste ene, der gør, at vi i stigende omfang bliver skilt, når det ikke lykkes, fordi vi tror på, at den eneste ene venter på os et sted derude.

Det kaldes seriel monogami, når vi lever i en serie af parforhold, og det kan næppe være en fordel, vurderer Signe Steenberger, psykolog på Center for Familieudvikling.

»Når vi opfatter forelskelse som noget, der dumper ned til os som skæbne, så ser vi også kærligheden som noget, der kan forsvinde igen lige så pludseligt. Også må vi ud for at lede efter den eneste ene frem for at tænke på et parforhold som noget, der skal plejes, vedligeholdes og udvikles. Vi fralægger os ansvaret for, om vores parforhold kan lykkes. Derfor er tanken om den eneste ene ikke god for vores kærlighedsliv, hvis den ikke kombineres med lidt realisme og en fælles indsats,« siger hun til Jyllands-Posten.

Signe Steenberger tilføjer, at den sociale accept af skilsmisse ligeledes kan være med til at styrke jagten på den eneste ene.

Powered by Labrador CMS