Vidste du det: Sådan fletter du på vejen

Det lyder let - man kan være så kompliceret. Og medføre sure medtrafikanter.

Udgivet Opdateret

Fletteregler. Det lyder som noget, vi skal holde os til op til jul.

Det er det ikke. Det er tværtimod de regler, vi skal bruge, når vi sammen med andre bilister skal flette ind mellem hinanden på vejene.

Kender du de danske fletteregler? Ellers se med i galleriet – du bliver nok overrasket. Det gjorde vi i hvert fald her på redaktionen.

Hvornår vil du flette ind? Til det spørgsmål kan vi allerede nu hjælpe lidt og sige, der faktisk er forskellige regler i forhold til, hvilken situation, du er i.

Svære fletteregler

At det kan være svært, det med de danske fletteregler, har bilisten Tanja måttet sande.

Derfor skrev hun en mail til Nordsjællands Politi, der har valgt – i en lettere censureret udgave – at lægge den ud på kredsens Facebook-side.

I den står der blandt andet:

“I sidste uge holdt jeg cirka 10 minutter i kø i den ene side på en to-sporet strækning med indsnævring længere nede, fordi jeg troede, at man skulle trække ind så hurtigt som muligt for at afvikle køen. En ven oplyste mig efterfølgende om, at der er fletteregel på den strækning, og at jeg først skulle flette ind til sidst.

Dette gjorde jeg så i går, og det resulterede i, at jeg fik det lange lys, dyt og f**kfingre OG, at jeg skulle møve bilen forbi en bilist, der forsøgte at lægge sig i midten af venstre og højre vognbane for at forhindre, at jeg kom forbi.”

Baggrunden mailen var en bøn til politiet, om at oplyse om reglerne. Det er altså dem, du kan se over artiklen.

Gode huskeregler

Der er et par ting, sætninger, du kan huske på:

Den gode gamle huskeregel »Hvor stregerne slettes, der flettes« holder endnu. Ved sammenfletning ophører vejstriberne – de slettes, så der flettes.

Sådan kan det også siges. Foto: Vejdirektoratet.
Sådan kan det også siges. Foto: Vejdirektoratet.

Prøv også at forestille dig sammenfletning som en lynlås, der lukkes. Den bil, der er forrest, kører først, når vejen fletter sammen, og den bageste bil sænker eventuelt hastigheden og holder sig bagved.

Hvis du kører i tilkørselsbanen ind på en ny vej, skal du huske at tilpasse din hastighed til færdslen og forlade tilkørselsbanen, når det kan ske uden fare og uden at genere nogen.

Kører du allerede på vejen, og en anden bil er på vej ind på for eksempel den motorvej, du kører på, skal du sørge for, at bilen kan komme ind. Sænk hastigheden eller skift vognbane, og følg reglerne for vognbaneskift, hvis trafikken tillader det.

Du kan se Vejdirektoratets flettefilm lige HER.

Powered by Labrador CMS