Vil sende dem til Ukraine

Danmark sender 19 haubitser til Ukraine, men står ikke overfor at sende tyskproducerede Leopard-kampvogne

Udgivet Opdateret

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) rejser fredag morgen til militærbasen Ramstein Air Base i Tyskland for at mødes med kolleger fra flere end 40 lande, som alle støtter Ukraine.

Det gør han, dagen efter at den danske regering annoncerede, at Danmark donerer det helt nye våbensystem Caeser-haubitser til Ukraine, selv om det danske forsvar også selv har brug for systemet.

Glæder sig

- Jeg glæder mig til at mødes med den ukrainske forsvarsminister, Oleksii Reznikov, og bekræfte Danmarks fortsatte støtte til Ukraine. Ukrainerne kæmper for retten til at bestemme over egen fremtid, udtaler Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

- Det er en frihedskamp, og det er helt afgørende, at resten af den frie verden bakker fuldt og helt op om det. Danmark har siden invasionens begyndelse været en markant bidragyder til den ukrainske frihedskamp.

På mødet på Ramstein-basen skal Ukraines vestlige allierede diskutere yderligere våbenleveringer til Ukraine. Og her vil alles øjne særligt hvile på Tyskland.

Tidligere modsat sig

Spørgsmålet er, om Tyskland vil sende sine Leopard 2-kampvogne til Ukraine, eller om Tyskland kommer til at acceptere, at andre europæiske lande sender de tyskfremstillede kampvogne afsted.

Det har Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, hidtil modsat sig, for som del af købsaftalerne skal Tyskland spørges, hvis lande vil reeksportere deres kampvogne til eksempelvis Ukraine.

Polen har alligevel åbnet for, at man om nødvendigt er parat til at sende Leopard 2-kampvogne afsted til Ukraine selv uden tysk tilladelse.

Artilleri afsted

Den danske regering er dog ikke umiddelbart på vej til at sende danske Leopard-kampvogne til Ukraine. Det sagde Jakob Ellemann-Jensen på et doorstep pressemøde efter torsdagens møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Vi sender ikke alt afsted, hvad vi har i det danske forsvar. Men vi sender vores samlede artilleri afsted. Og det er rigtigt, at ud af de relativt få kampvogne, vi råder over, jamen, der sender vi ikke vores nyeste, mest moderne kampvogne afsted. Det er korrekt, sagde forsvarsministeren.

Danmark råder over 44 Leopard-kampvogne. 14 af dem er lige nu indsat i Estland.

Har efterspurgt det

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) betyder den danske donation af 19 Caesar-haubitser til Ukraine dog, at der er sket et skifte i de danske våbenleverancer.

- Det er tungere våben. Det er artilleri. Det er noget Zelenskyj (Ukraines præsident, red.) har efterspurgt. Det er det rigtige tidspunkt, sagde hun til pressen på Christiansborg torsdag aften.

- Og budskabet fra Ukraine er meget klart, at det er nu, at vi alle sammen skal levere noget tungere ind, så de kan klare den kamp, de desværre står i i forhold til Rusland, lød det.

Statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) stiller op til doorstep foran Folketingssalen efter mødet i Folketingssalen tirsdag den 17. januar 2023.
Statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) stiller op til doorstep foran Folketingssalen efter mødet i Folketingssalen tirsdag den 17. januar 2023.

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS