Vil standse disse opslag NU

Vi er magtesløse med den nuværende lovgivning, siger retsordførere, der ønsker at standse injurierende, anonyme opslag.

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Jyllands-Posten.

Falske profiler, tyveri af identiteter og sladder på den sociale platform Jodel, hvor der i de seneste uger har floreret anonyme anklager mod navngivne politikere om overgreb og seksuelle krænkelser.

Den slags vækker ifølge Jyllands-Posten forargelse blandt en række medlemmer af Folketingets retsudvalg, der vil stramme de sociale platformes ansvar. Samlet repræsenterer de et flertal i Folketinget.

– Vi står med en forældet lovgivning, der halter efter den teknologiske udvikling. Sociale medier udgør en stadigt større magtfaktor, og nu er det tid til, at lovgivningen skal opdateres, siger retsordfører Peter Skaarup (DF), der vil rejse sagen over for justitsministeren.

På Jodel, som har 7,5 mio. brugere – heraf 270.000 i Danmark – er der anonymt blevet delt beskyldninger, som ifølge politikerne er langt over grænsen:

“Efter sigende har han krænket otte kvinder på og uden for Borgen, herunder voldtægter, befamlinger (…),” lyder det f.eks. om en navngiven politiker.

– Det er en udfordring, at nettet er blevet et sted, hvor man kan slippe afsted med alle mulige rygter og beskyldninger. Loven er slet ikke tidssvarende, siger Jeppe Bruus (S).

Behov for mere regulering

Jan E. Jørgensen (V) mener, at det bør være forbudt at optræde anonymt eller udgive sig for at være en anden på nettet, “men om det er praktisk muligt at gennemføre, ved jeg ikke”.

Alternativet, Enhedslisten og SF mener også, at der er behov for mere regulering.

– Hvis man beskylder folk for strafbare ting, skal man kunne dokumentere sine påstande. Ellers overtræder man injurielovgivningen. Det bliver bare ikke håndhævet på de sociale medier, siger Karina Lorentzen, SF.

Gustave Sauveroche, head of community hos Jodel, siger, at opslag med navne på politikere, der anklages for forskellige former for krænkelser, overskrider retningslinjerne, og at man med politiets hjælp via ip-adresser kan finde frem til brugere, der overtræder loven.

Efter at Jyllands-Posten og andre medier har kontaktet Jodel, har tjenesten slettet en række indlæg med anklager mod navngivne personer.

Rigspolitiet oplyser, at man ikke har modtaget anmeldelser om Jodel på politiets digitale anmeldelsesplatform.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup.

På Facebook kan man heller ikke skrive, hvad der passer én.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke opslag der altid slettes.

Powered by Labrador CMS